EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

US инвестиции в енергетика - малко възможни, засега

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

US инвестиции в енергетика - малко възможни, засега

mail15:36 | 04.12.2009прегледи 1061 коментарикоментари 0


Американски фирми проявяват интерес към български атомни проекти, по-специално в доставките на ядреното гориво и изграждане на хранилища за радиоактивни отпадъци, както и към изграждането на междусистемна газова връзка с Турция, коментира Ричард Морнингстар, специалният пратеник на правителството на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия след среща с президента Георги Първанов днес.
Той не назова конкретни имена на компании с такъв интерес към българската енергетика.
Известно е, че спорният проект АЕЦ „Белене” е проектиран да бъде изграден само с руски атомни реактори, той ще използва само на руско ядрено гориво.
Същото се отнася и за съществуващите четири реактори на АЕЦ „Козлодуй”. Евентуално седмият нов реактор, за който все по-усилено се говори, че ще бъде построен в Козлодуй, ако той не използва руска технология, може да работи и с друго освен с руско ядрено гориво. Изглежда по този повод премиерът спомена, че за нов седми реактор ще бъде направена изцяло нова инфраструктура.
В САЩ преди две години се дискутираше усилено възможен ли е ренесанс на ядрената енергетика там. Имаше скептици, които твърдяха, че малко компании ще инвестират в нови АЕЦ, тъй като възвращаемостта  на вложенията от такива проекти обикновено идват 10-15 години след старта на мощностите.
Освен това за страна като България, чийто енергиен пазар е силно зависим от руски суровини, дори и да предположим , че американски компании ще проявят интерес, то те биха предложили продажба на технология или ядрено гориво, но не и преки инвестиции. И  двете сфери обаче са изцяло блокирана от руски компании.
Говоренето за американски интерес към ядрената енергетика на България е в сферата на добрите пожелания поне засега.
Според неофициална информация, обявените намерения на българското правителство да изгражда нов блок на площадката на АЕЦ “Козлодуй“, били свързани с американски интереси.  И наистина подобен реактор е единствено възможното място, където би могла да се включи американската компания за доставка на ядрено гориво “Уестингхаус“. Както е известно АЕЦ “Козлодуй“ има договор до 2020 година с руската ТВЕЛ за доставка на свежо ядрено гориво.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg