EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

US бюджета в задънена улица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

US бюджета в задънена улица

mail10:50 | 07.04.2011прегледи 752 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Барак Обама разговаря снощи с председателя на Сената Джон Бонър /от Републиканската партия/ и на Камарата на представителите Хари Райд /от Демократическата партия/, но не успя да постигне забележим напредък в уреждането на бюджетния спор между двете основни партии в Конгреса, предаде АР. На срещата, свикана по спешност и продължила час и половина, не бе постигнат компромис, който би позволил да се деблокират средства за финансиране на дейността на редица правителствени агенции. Сега действащият закон за разпределение на средства от федералния бюджет изтича в полунощ в петък. "Беше много честен разговор", заяви Райд след срещата. "Уверен съм, че ще успеем. Не стигнахме до компромис, но надеждата умира последна". Днес преговорите в Сената и в Камарата на представителите ще продължат, като междувременно двамата председатели се надяват, че екипите им ще подготвят проект за споразумение, което да бъде предложено за обсъждане. Президентът Барак Обама и републиканците в Конгреса, които настояват за сериозни съкращения на разходите, са затънали в сериозен спор, посочва агенцията. Ако двете страни не постигнат компромис, в полунощ в петък, когато изтича срокът на сегашния закон за правителствените разходи, финансирането на неосновните дейности на правителствените институции и агенции ще бъде прекратено, предаде DPA.

Около 800 000 американски държавни чиновници могат временно да бъдат уволнени, ако се провалят преговорите за временния бюджет в Конгреса на САЩ, съобщи AFP, позовавайки се на правителствен източник. При последното спиране на работа на държавните служби през 1995 г. точно толкова останаха временно без работа, посочи същият източник, пожелал анонимност. Теоретично през този период американските военни ще трябва да получават заплати, но ще трябва да изчакат, докато държавните каси се напълнят отново, изтъкнаха правителствени представители. Ако не бъде постигнато споразумение за бюджета за 2011 г., Конгресът ще бъде принуден да гласува временни финансови закони, за да осигури финансирането на държавата. През март Конгресът прие шестия поред временен закон, позволяващ функционирането на правителствените служби до 8 април, тоест повече от шест месеца след началото на финансовата година. Републиканци и демократи трябва да постигнат компромис за разликата от 50 млрд. долара между техните планове за държавните разходи. Докато републиканците желаят да спазят обещанията си от предизборната кампания за съкращения в държавния апарат, демократите се опасяват, че резките орязвания на разходите ще заплашат възможностите за икономическо възстановяване.

Държавният департамент на САЩ предупреди, че продължаващия бюджетен спор между Белия дом и Конгреса може да забави процедурите по издаване на визи от американските посолства по света, предаде DPA. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър обяви, че се вземат извънредни мерки, с които да се осигури издаването на визи на чужденци или паспорти на американски граждани, ако финансирането на тази дейност бъде официално прекратено. Той призна, че е възможно да има забавяне на процедурите, тъй като във всички случай липсата на средства ще доведе до намаляване на числеността на персонала. Тонър подкани хората, които са подали молби за виза или имат насрочени интервюта за началото на следващата седмица да проверят на интернет страниците на съответните дипломатически мисии за режима на работа на консулските служби.

За принудителен отпуск на служителите, които изпълняват "неосновни" функции, се готвят и ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност, съобщи Reuters.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg