EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

US бизнесът понижи прогнозите си за растеж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

US бизнесът понижи прогнозите си за растеж

mail13:36 | 31.03.2016прегледи 1218 коментарикоментари 0


Резултати от последно проучване на Националната асоциация за бизнес икономика (NABE) показват, че американските бизнес икономисти понижиха прогнозите си за икономическия растеж на САЩ през тази и през следващата година.

Близо 60% от участниците в новото проучване намалиха техните очаквания за растежа на БВП през 2016 година до 2,2% при първоначално заложени 2,6%.80% от бизнес икономистите вече прогнозират повишение на БВП на САЩ през следващата година с 2,4%.

"Голяма част от анализаторите направиха известна низходяща ревизия на техните прогнози за американския икономически растеж", заяви Грег Дако, ръководител на проучването на NABE. По думите му, ако проучването бе направено днес, данните щяха да са по-позитивни. Изследването е проведено между 24-ти февруари и 10-и март, в момент на значително увеличение на напрежението на финансовите пазари, както и преди последното заседание на Фед, когато Централната банка на САЩ запази без промяна Федерална фондова лихва в диапазона между 0,25% и 0,50%.

Въпреки занижените прогнози за икономическия растеж на САЩ през настоящата година, 67% от участниците в последното проучване предполагат, че Фед ще вдигне лихвените ставки на два пъти през 2016 година, докато 24% от запитаните залагат на трикратно повишение на основната лихва. Средните очаквания са за повишение на Федералната фондова лихва в края на годината до ниво от 0,88% (при прогноза за лихва от 1,15% според предходното проучване на NABE, проведено в края на 2015 година).

Американските бизнес икономисти очакват средномесечен растеж на трудовата заетост с около 195 хиляди нови работни места през настоящата година и известно забавяне до 179 хиляди през 2017 година, "тъй като пазарът на труда вече наближава пълната заетост".

Участниците в проучването прогнозират и нарастване на инфлацията в САЩ с 1,6% в края на настоящата година от 0,5% в края на 2015 година, като според тях основният ценови индекс на личните потребителски разходи (индекса PCE, който е предпочитания индикатор, следен от Фед) ще се повиши с 1,6% през тази и с 1,9% през следващата година.

Бизнес икономистите прогнозират, че средната цена на американския лек суров петрол ще бъде около 40 долара за барел през декември 2016 година - под очакваните 54 долара за барел при предишното проучване от декември и под 57 долара за барел, според октомврийското проучване на Националната асоциация за бизнес икономика.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg