EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

UK: Предсрочни избори на 8 юни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

UK: Предсрочни избори на 8 юни

mail13:32 | 18.04.2017прегледи 571 коментарикоментари 0


Британският премиер Тереза Мей обяви, че ще проведе предсрочни избори в страната на 8-ми юни, съобщи Ройтерс. Правителството има точен план за договаряне на условията по Брекзита с Европейския съюз и има нужда от политическо единство в Лондон, се аргументира тя.
"Проведохме заседание и стигнахме до съгласие, че трябва да бъдат свикани общи избори на 8 юни", съобщи Мей в изявление, прочетено пред резиденцията й на "Даунинг стрийт". Тя посочи, че ще внесе утре в парламента законопроект за свикване на предсрочни избори, който трябва да бъде одобрен с мнозинство от две трети.

Още преди съобщението при отварянето на Лондонската борса паундът регистрира силен спад в рамките на минути. След изявлението на Мей часове по-късно лирата запачна да поскъпва спрямо долара.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин направи изявление, в което приветства решението на министър-председателя Тереза Мей да „даде на британците шанса да гласуват за правителство, което ще постави на първо място интересите на мнозинството“, съобщава вестник The Independent.
„Лейбъристите ще предложат на страната ефективна алтернатива на правителството, което се провали във възстановяването на икономиката и доведе до понижаване на жизнените стандарти. През последните няколко седмици, лейбъристите представиха политики, които предлагат ясен и надежден избор за страната. Очакваме с нетърпение да покажем как ще отстояваме за британската нация“, се казва в изявлението на Корбин.
Подкрепата на лейбъристите означава, че при гласуването на предложението в Камарата на общините, което ще се проведе утре, Мей ще получи необходимото й мнозинство от две трети.

Във вторник Европейският съюз увери, че планът за преговорите за излизането на Великобритания от структурите на Общността няма да бъде засегнат от призива на правителството в Лондон за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 8 юни тази година, предава AFP.
„Изборите във Великобритания няма да променят нашия план ЕС-27“, подчерта говорителят на Доналд Туск, председателя на Европейския съвет.

Лидерът на долната камара (Камара на общините) на парламента на Великобритания Дейвид Лидингтън заяви, че във връзка с предложението на министър-председателя Тереза Мей да се проведат предсрочни парламентарни избори в страната, парламентът е готов да се разпусне на 2 май, пише The Guardian.
„Разпускането на парламента ще се осъществи след полунощ на 3 май. На практика това означава, че ще се случи през нощта на 2 май“, потвърди Лидингтън.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg