EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

UBS се отказа от държавна гаранция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

UBS се отказа от държавна гаранция

mail18:05 | 14.08.2023прегледи 455 коментарикоментари 0


Швейцарска банка UBS обяви, че е решила доброволно да прекрати споразумението с правителството на Швейцария, което я предпазваше от финансови загуби, възникващи поради придобиването на конкурентната й финансова институция Credit Suisse, организирано от управляващите в Берн, предаде ДПА.

Правителственият предпазен механизъм, наречен "споразумение за защита от загуби", гарантираше на UBS финансова защита в размер на до 9 милиарда швейцарски франка (10,27 милиарда долара).

Гаранциите трябваше да влязат в сила, ако UBS понесе загуби от продажбата на активи на Credit Suisse, надвишаващи 5 милиарда швейцарски франка (5,71 милиарда долара), които банката трябва да покрие сама.

Държавните пари обаче нямаше да постъпват безвъзмездно, тъй като UBS трябваше да заплати различни такси при използването им. 

На фона на съобщението на UBS, че вече не се нуждае от споразумението, швейцарското правителство обяви, че националният бюджет на страната и данъкоплатците в Швейцария вече не са изложени на риск от покриването на евентуални финансови загуби след банкрута на Credit Suisse. 

Правителството отпусна финансовите средства, за да смекчи последствията от спешното придобиване на Credit Suisse, чийто фалит можеше да предизвика глобална финансова криза.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg