EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

UBS призна вината си за финансовата криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

UBS призна вината си за финансовата криза

mail13:00 | 14.10.2010прегледи 796 коментарикоментари 0


Швейцарският банков гигант UBS, която отчете големи загуби по време на финансовата криза, призна вината си, публикувайки доклад за този период, в който отчита допуснатите грешки в много области, включително и раздаването на премии за поемане на риск, предаде АФП.
"Липсата на систематично планиране на стратегията на растежа при инвестиционното банкиране е допринесло значително за понесените големи загуби от банката", признава най-голямата швейцарска банка, която през 2008 година бе на ръба на фалита и дължи спасението си на съгласуваната помощ на централната банка и държавата.
Отпусканите бонуси на ръководители и служители на банката също са посочени с пръст в този безпрецедентен доклад.
"Тогавашните стимули, определяни от системата за възнаграждения, за създаване на оборот без достатъчно да се взимат предвид рисковете, насърчиха тази стратегия (поемането на рискове) и допринесоха също за загубите", призна банката.
Авторите на доклада не са пощадили и същността на бизнеса на банката - управлението на вложените в нея състояния, което до голяма степен бе свързано с избягването на данъци.
"Не бе направен пълен и продължителен анализ на профила на риска дали е подходящо да се работи в сектора на управлението на състояния със САЩ", се отбелязва в доклада на UBS.
За да избегне тежки процеси в САЩ, швейцарската банка прие да предостави на американските власти имената на близо 4450 клиенти, за които имаше подозрения, че укриват доходите, и така да наруши банковата тайна, припомня АФП.


Тагове: банка, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162