EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

UBS издава 4450 клиенти, укривали данъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

UBS издава 4450 клиенти, укривали данъци

mail13:21 | 26.08.2010прегледи 609 коментарикоментари 0


Днес изтича срокът, до който швейцарските власти трябва да предадат на САЩ имената на 4450 клиенти на банката UBS, заподозрени в укриване на данъци,  предаде Франс прес.
Очаква се Берн да си възвърне авторитета, спазвайки споразумението, подписано на 19 август 2009 година с Вашингтон.
Нещата обаче не стоят така за UBS, на  която ще бъде трудно да подобри имиджа си след "престъпното" си поведение в Съединените щати.
Швейцарските власти проявяват дискретност по въпроса, но вестниците в страната уверяват, че до днес конфедерацията ще предаде на американските власти около 4200 имена на американски клиенти от общо 4450 според споразумението.
Около 200 са били "спасени", тъй като при тях не е открит никакъв умисъл за злоупотреба, обяснява в. "Вент-катр йор".
Миналата седмица в. "Тан" съобщи, че "в края на юли 2500 досиета с извлечения от банкови сметки или имейли са били копирани от файловете на UBS " и вече са изпратени запечатани във Вашингтон.
Швейцарското министерство на финансите потвърди тази информация, без да коментира определението на вестника за "най-голямото масово предаване на клиенти на швейцарска банка на чуждестранни данъчни власти".
Случаят не беше лесен за разрешаване. Първо в САЩ, където данъчните служби, след като получиха имената на около 300 клиенти на банката през февруари 2009 година, започнаха да настояват да получат 52 000 имена.
После в Швейцария, където споразумението от август миналата година подкопа банковата тайна и предизвика изненада и гняв сред населението, на което му бяха омръзнали разочарованията от институцията, спасена от фалит от правителството заради високорискови ипотечни кредити ("subprime").
Документът, подписан по взаимно съгласие, беше определен като незаконен от правосъдието през февруари 2010 година, след което бе спасен в последната минута чрез ратификация в парламента през юни.
Очаква се от утре швейцарското правителство да може най-сетне да си поеме дъх, но за UBS случаят ще има последици. Вече има няколко инициативи - на парламентаристи и
акционери - да бъдат накарани бившите ръководители на банката да си платят.
Швейцарската финансова компания се върна към  печалбата през последните три тримесечия и полага големи усилия да си възвърне хиляди изгубени клиенти. Тя има ново ръководство и тази седмица лансира нова гигантска световна рекламна кампания.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049