EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Toyota ще плати рекордна глоба от $16.4 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Toyota ще плати рекордна глоба от $16.4 млн.

mail18:00 | 19.04.2010прегледи 835 коментарикоментари 0


Юлиан Георгиев
Най-големият производител на автомобили в света Toyota  е готов да плати поисканата от транспортното министерство на САЩ рекордна глоба от 16.4 млн. долара, съобщи американският министър на транспорта Рей Лахуд, предаде агенция Bloomberg. Санкцията е наложена заради това, че компанията не е оповестила навреме проблема с педала за газта на част от своите модели. Новината все още не е потвърдена официално от японският производител.
"Toyota пое отговорността за нарушаване на юридическите си задължения, да докладва всички дефекти на своите автомобили незабавно," се казва в разпространеното по електронната поща изявление на Лахуд. "С тези си действия компанията е изложила на риск потребителите", се казва още в позицията на американския министър на транспорта.
Според законодателството на САЩ всеки производител има пет работни дни, за да съобщи на Националната агенция за сигурност на транспорта (National Highway Traffic Safety Administration или NHTSA) за проблем в свой модел. Toyota е забавила уведомяването на агенцията към министерството на транспорта с над четири месеца.
Конструктивният дефект, при който педалът на газта може да заяде, засегна 9.5 млн. автомобила в цял свят.
Парите от глобата ще бъдат използвани за изплащане на компенсации на засегнатите от проблема в автомобилите.
Японската компания има срок до 5 април да плати поисканата от транспортното министерство на САЩ глоба, поискана месец преди това.
Bloomberg не изключва на Toyota да бъде наложена още една глоба, защото в педала на газта са открити два различни дефекта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg