EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

The Brussels Times: Успешно българско председателство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

The Brussels Times: Успешно българско председателство

mail13:36 | 25.06.2018прегледи 991 коментарикоментари 0


След половин година Българското председателство в Съвета на ЕС приближава края си и. Въпреки, че все още има една важна седмица до края му, кулминираща на срещата на високо равнище на Европейския съвет в Брюксел на 28 и 29 юни, може да се каже, че страната е постигнала силни резултати, пише The Brussels Times.

„Поехме председателството във важен и труден момент за ЕС, когато единството продължава да е най-важно“, заяви посланикът на България в Белгия Мая Добрева. „Предизвикателствата, произтичащи от Брекзит, разминаващите се гледни точки по някои ключови въпроси, сложната среда на международна сигурност направиха задачата особено предизвикателна“, допълни тя.

България е поставила редица приоритети за „по-сигурна, стабилна и солидарна Европа“. „Не очаквахме чудеса и целта ни бе да се започне открит и честен диалог във всички организации в Съвета в духа на партньорство и доверие“, допълни дипломатът.

Тя посочи, че българското председателство се е занимавало с над 100 тристранни срещи по законодателни предложения с представители на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвет.

По време на председателството са приети и влезли в сила няколко законодателни акта, свързани с единния пазар, околната среда, мобилността, научните изследвания и образованието, цифровия единен пазар. Постигнат е напредък и по важни въпроси в икономическата, социалната, финансовата област, областта на сигурността и правосъдието.

„Един от ключовите успехи бе политическото споразумение с Европейския парламент относно Директивата за командированите работници в областта на услугите. След не по-малко от 9 тристранни срещи с Европейската комисия и Европейския парламент и работата на три председателства България успя да намери правилния баланс между всички“, убедена е Добрева.

Директивата установява принципа на равно заплащане за еднакъв труд, извършен на едно и също място, като същевременно гарантира по-голяма правна сигурност както за работниците, така и за работодателите.

„Друг важен принос в социалната сфера е споразумението за законодателно предложение, свързано с регулираните професии“, посочи посланикът. Това е тема, засягаща близо 50 милиона европейски граждани с такива професии в области като медицината, фармацията, архитектурата и много други.

По време на българското председателство Европейският съюз навлезе в период на ключови преговори не само по отношение на финансовите аспекти на многогодишната финансова рамка след 2020 г., но и по отношение на визията за своите приоритети и действия през следващото десетилетие.

„Значението на политиката на сближаване бе сред ключовите послания, изпратени в разговорите за новата финансова рамка. Работихме усилено и за да гарантираме, че Общата селскостопанска политика остава силен инструмент с доказана добавена стойност“, смята Добрева.

Миграцията остава ключово предизвикателство за ЕС днес. Посланик Добрева подчерта, че България е положила много усилия по въпроса за миграцията с цел постигане на цялостна реформа на Общата европейска система за убежище.

България, съсед страните кандидатки за членство в ЕС от Западните Балкани, обърна специално внимание на напредъка на процеса на присъединяване.

„Радваме се, че успяхме да върнем региона в дневния ред на ЕС и да потвърдим подкрепата на ЕС за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Срещата на високо равнище на 17 май в София беше първото събиране на лидерите на държавите-членки на ЕС и на страните от региона след Солун през 2003 г.“, припомни тя.

Тя вярва, че България е поставила инерция, която ще бъде поета от следващите председателства. „Нашата цел е да изпратим силни послания, потвърждаващи постигнатия напредък и насърчаване на продължаването на усилията по пътя на ЕС“.

Освен ако никоя държава-членка няма да използва ветото си на заседанието на Съвета по общи въпроси във вторник, Съветът се очаква да одобри препоръките на Комисията за започване на преговори за присъединяване с Албания и Македония.

Превод агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886