EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Terra Madre:Храни, готвачи, български традиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Terra Madre:Храни, готвачи, български традиции

mail16:11 | 20.10.2015прегледи 738 коментарикоментари 0


Първият форум на Slow Food, Terra Madre България, ще се състои в София от 23 до 25 октомври 2015 г. „Събитието ще събере изследователите, които работят за проучването, опазването и устойчивото използване на генетични ресурси, представители на местните общности, дребни земеделски стопани и кулинари, които пазят знанието за устойчиво производство на храни, учители, готвачи, които ценят българските кулинарни традиции и ги включват в свои модерни импровизации, потребители и журналисти, които разпространяват знания за кулинарните традиции, сортове и породи”, обясни председателят на организационния комитет доц. д-р Десислава Димитрова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, която е и председател на Slow Food в България. 

На 24 и 25 октомври всеки ще може да се запознае с хората, които със своя труд и начин на живот реално спасяват българските кулинарни знания и земеделски умения по време на специално организирания пазар на български традиционни храни. Той ще се проведе в градината на Детски научен център "Музейко" и на него всеки ще може да опита и купи български застрашени от изчезване храни, които се подпомагат от Slow Food, храни с ярка социална кауза и храни на малки фермери и производители. На пазара ще има разнообразни сезонни зеленчуци и зеленчукови консерви, зелено сирене от Черни Вит и тулумско сирене от каракачански овци, ръчен кашкавал, сирене с трюфели, удивителните подправки самардала и шафран и още много, най-различни продукти, всичките устойчиво произведени в България. Достъпът до пазара е свободен за посетители.

По време на пазара в детския музей ще има работилници, на които малките гости на форума ще могат да изработят кукли от царевична шума и красиви сувенири от вълна, ще се научат как се правят сандвичи и бонбони и ще разберат защо има „добри“ и „лоши“ микроби, какъв е вкусът на истинската боза и как може да се свири на тиквичка и морков.

Провеждането на форума Terra Madre България поставя началото на академична мрежа във всички балкански страни в подкрепа на проучването, опазването и устойчивото използване на генетичните ресурси и свързаните с тях селскостопански и кулинарни традиции. Това ще се случи на международната научна конференция "Растителното разнообразие в полза на обществото". на 23 октомври в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" (бул. „Драган Цанков“ 8). Гости на конференцията са Андреа Пиерони, професор по етноботаника в Университета на Slow Food в Поленцо, Италия, и вицепрезидентът на Slow Food, Урсула Хъдсън. Сред темите на конференцията са климатичните промени, проучването и опазването на дивата флора, етноботаниката, разнообразието от хабитати в България, бъдещето на пасторализмa и аграрните науки и др.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg