EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Terra Madre 2016 в Торино: Акценти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Terra Madre 2016 в Торино: Акценти

mail10:35 | 12.02.2016прегледи 1099 коментарикоментари 0


“Да обичаме земята$ е темата, избрана за Terra Madre Salone del Gusto 2016. Международното събитие, което събира в Торино от 22 до 26 септември 2016 г. най-добрите представители на занаятчийското и качественото производство, се развива в три насоки, като позволява на участниците да открият: как да вършат селска работа, как да станат съпроизводители, как да отглеждат зеленчукова градина.

Как да вършим селска работа. Президиумите Slow Food са конкретни проекти, в които участват общности от селяни, пастири и рибари и които подкрепят качествената продукция, идват от цял цвят и ще бъдат положителен пример за всички. Например: чаят дон от Южна Корея; шафранът от Taliouine (Талиуин) от Мароко; панелата от Tailin (Таилин) в Перу. 5000 делегати на Terra Madre от 160 страни споделят съвети и опит с посетителите. Пазарът е сборното място на производителите, които спазват принципите и философията на Slow Food. Освен това посетителите може да получат практически указания за стартиране на собствено селскостопанско предприятие. 

Как да станем съпроизводители. Храненето е първото селскостопанско действие и за да се превърнем от консуматори в съзнателни съпроизводители, трябва да познаваме производствените и преработвателните техники. Тематичните и интерактивните срещи, конференции, семинари за земята и вкусовете са посветени на основните кампании на Slow Food: Slow Meat за отговорно и устойчиво консумиране на месо; Slow Fish за повишаване на чувствителността относно богатството и сложността на рибния свят; Slow Beans за запознаване на обществеността с многобройните хранителни свойства на бобовите култури – на които Организацията по прехрана и земеделие Fao посвети 2016 година в международен мащаб. Освен това подчертаваме ролята на пчелите за запазване на биоразнообразието и значимостта на някои устойчиви форми на търговия като групите за солидарно купуване и селските пазари. 

Как да обработваме зеленчукова градина. Най-добрият начин да разберем как да обичаме земята е да се научим да я познаваме отблизо и да я обработваме. Възпитателните дейности на Slow Food по време на Terra Madre Salone del Gusto предлагат идеи и решения за Slow зеленчукова градина. Организират се семинари, насочени към училища и семейства за предоставяне на знания за направа на компост, избор на сезонни зеленчуци, грижи за семената. Приканваме ги да отглеждат растения на различни места - в земята, в саксия, на балкона, в градината, на полето и в града.

Terra Madre Salone del Gusto - организиран от Slow Food съвместно с област Пиемонт и град Торино - тази година има съвсем нова програма. За първи път своебразни участници в мероприятието ще бъдат някои локации - символи на града. Parco del Valentino (Паркът Валентино) ще бъде домакин на Пазара, средновековната крепост - на възпитателните и образователни мероприятия за възрастни и деца, Castello del Valentino (замъкът Валентино) - на срещите на делегатите от мрежата Terra Madre. Конференциите ще се провеждат в Teatro Carignano, семинарите по вкусовете - в Circolo dei Lettori и в Mole Antonelliana (Музей на киното). Освен това мероприятието се разгръща на различни места: в Египетския музей, във Venaria Reale, в замъка Racconigi и кралския дворец Palazzo Reale.


Тагове: Terra Madre, Торино
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg