EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Siemens пусна виртуални електроцентрали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Siemens пусна виртуални електроцентрали

mail09:30 | 22.05.2012прегледи 784 коментарикоментари 0


Наскоро Siemens пусна в експлоатация две виртуални електроцентрали. Те представляват мрежи, в които са свързани няколко малки електроцентрали, които работят като единна система. Първата от новите виртуални централи позволява на една от общинските електроразпределителни компании в Мюнхен да управлява едновременно шест когенерационни модула, пет водноелектрически съоръжения и една вятърна електроцентрала по-ефективно и икономично, отколкото при самостоятелната им работа. Съоръженията имат комбинирано производство от 20 мегавата. Втората виртуална електрическа централа е създадена за германската енергийна компания RWE и се състои от редица елементи, които са сходни на тези от Мюнхен. Въпреки че първоначално и тя ще е с мощност от 20 мегавата, нейният капацитет ще бъде увеличен до 200 мегавата до 2015 година. Ключовият компонент на всяка от виртуалните енергийни мрежи е системата за разпределение на енергията на Siemens.

Интегрирани към интелигентни мрежи, виртуалните електрически централи разкриват нови възможности за енергийните доставчици и операторите на системите за производство на енергия. Електроенергията, произведена по този начин, може да се търгува на Европейската енергийна борса в Лайпциг (Германия), или да се предлага и на други пазари. Освен, че предлагат на енергийните доставчици да търгуват с енергия по алтернативен начин, виртуалните електрически централи съшо така дават възможност на електроразпределителните дружества да бъдат по-гъвкави. Освен това, те могат да подобрят стабилността на мрежата като направят контрола на енергията възможен в момента, в който резервът промени размера си. Те са и идеално решение за развитие на възобновяемите източници на енергия (ВЕИ). С приемането на последните промени в Закона за възобновяема енергия в Германия през януари 2012 г., обединеният субсидиран енергиен пазар насърчава операторите да продават електрическа енергия директно на енергийния пазар. В резултат на тази "енергийна революция", значимостта на виртуалните електрически централи за изграждането на интелигентни мрежи се очаква да расте.

Системата за разпределение и управление на енергията, разработена от енергийните експерти на Siemens, използва сложна информационна и комуникационна технология, за да обедини в обща мрежа отделно обособените производители на енергия, така че те да бъдат управлявани централно. За да бъде това възможно, системата обработва всички необходими данни, включително прогнозата за времето, текущите цени на електричеството и търсенето на енергия. Въз основа на тези данни, системата прави операционен график за работата на всички свързани съоръжения и следи за неговото изпълнение. Системата актуализира очакваното потребление на енергия на всеки час в зависимост от прогнозата за времето. Това позволява да се намалят разходите за производство на електричество и експлоатация на съоръженията в рамките на виртуалната мрежа на електроцентралата. По този начин системата взима под внимание, както икономически, така и екологични фактори.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg