EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Siemens - нова система за енергийни данни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Siemens - нова система за енергийни данни

mail16:15 | 22.05.2012прегледи 965 коментарикоментари 0


Siemens вече пусна в действие първите си виртуални електрически централи, като същевременно международният изследователски отдел на компанията Корпоративни технологии разработва и децентрализирана комуникационна система за обмен на енергийни данни. Новата система за обмен на енергийни данни ще даде възможност на операторите на слънчеви или вятърни енергийни мощности да се регистрират във виртуална електроцентрала чрез интернет само с няколко кликвания на мишката. Операторите ще запазят пълен контрол над съоръженията си и ще могат да преценят каква част от тях искат да интегрират във виртуалната електроцентрала. Прототип на системата беше представен на изложението Hanover Fair 2012 от екипа на RedMogHarz за възобновяема енергия в района на Харц.
На изложението екипът на RedMogHarz представи всички компоненти на една виртуална електрическа централа – от системата за обмен на енергийни данни и контролния център, до системата за наблюдение на мрежата и платформата за оператори и потребители. Проектът за виртуална електрическа централа вече обхваща няколко съоръжения за производство и съхранение на електроенергия в района на Харц, в това число вятърни паркове, комбинирани производства на топлинна или електрическа енергия и др. В центъра на контролната единица е системата за обмен на енергийни данни, която може да управлява и координира всички свързани системи за производство, съхранение и упраление на енергийните товари. Система за сигурност предпазва всички комуникационни дейности. Системата за обмен на енергийните данни е проектирана в съответствие с международно стандартизирания протокол IEC 61850.
Районът на Харц в Германия вече е дом на стотици малки съоръжения за производство на енергия, които могат да бъдат интегрирани във виртуалната електроцентрала. Броят на съоръженията се увеличава ежедневно чрез инсталирането на нови фотоволтаични системи. Експерти прогнозират, че виртуалните електроцентрали, които могат да обхващат цели региони, един ден ще обединяват хиляди вятърни турбини, слънчеви електроцентрали, геотермични централи и други системи за производство на енергия в Германия. Към тях ще бъдат присъединени сгради и електромобили, които ще служат като гъвкави енергийни източници и ще увеличат броя на съоръженията в милиони. Този огромен брой енергийни системи може да бъде координиран и управляван, само ако децентрализираните звена за контрол са свързани по между си по автоматизиран, лесен и сигурен за използване начин.
Системата за обмен на енергийните данни е един от приносите на Siemens към интелигентната мрежа за възобновяема енергия на бъдещето. Тя ще позволи на отделните енергийни производства да обменят данни, както помежду си, така и с виртуалните електроцентрали.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg