EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Shell ще сондира в Силистар + оттгегля се от Арктика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Shell ще сондира в Силистар + оттгегля се от Арктика

mail06:01 | 30.09.2015прегледи 11627 коментарикоментари 0


Сондажите за търсене на нефт и газ в блок „1-14 Силистар“ в дълбоко Черно море ще бъдат поверени на „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.“. Тя е избрана за титуляр от Министерство на енергетиката, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Стана ясно още, че компанията ще инвестира в проучванията 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро без ДДС бонус при подписване на договора за търсене и проучване. Предложената работна програма на компанията включва 2-D и 3-D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности, съобщи още МЕ. „Роял Дъч Шел плс“ - компанията-майка на „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.“, от близо 30 години е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. „Шел“ познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море. Очаква се договорът за търсене и проучване да бъде подписан до месец, след като правителството го одобри и упълномощи министъра на енергетиката да го сключи. Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив, стъпка към което е и проучването на блок „Силистар“, е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост.
В напреднала фаза е и проучването в блок „Хан Аспарух“, за което бе сключен договор през 2012 г. В началото на следващата година предстоят първите проучвателни сондажи в него.

Същевременно Royal Dutch Shell обяви, че се отказва от проекта си за търсене на петрол в арктическия шелф, съобщава Reuters. От Shell са взели решението да прекратят проекта заради слабите резултати от експерименталния кладенец Burger J, съпротивата на акционерите срещу високите цени на проекта и трудностите от легално естество, свързани с екологичните регулации в Аляска. По данни на американската агенция, досега Shell са изхарчили около 7 милиарда долара за изследване на шелфа край Аляска, а изтеглянето от опасното Чукотско море може да им струва още до 4,1 милиарда.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg