EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Saudi Aramco излиза на борсата през декември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Saudi Aramco излиза на борсата през декември

mail08:10 | 01.11.2019прегледи 662 коментарикоментари 0


Саудитският петролен гигант Сауди Арамко (Saudi Aramco) е планирал първичното си публично предлагане (ППП) за 11 декември, съобщи телевизия "Ал Арабия", позовавайки се на източници.

Саудитската служба по капиталовите пазари ще обяви началото на процедурата по ППП на 3 ноември. От 17 ноември ще започне процедурата по ценообразуване, като окончателната цена за акциите ще бъде обявена на 4 декември, предава БТА.

На 11 декември книжата ще започнат да се търгуват на саудитската борса Tadawul, потвърдиха източниците.

Пускането на акции на Арамко на борсата е основна част от стратегията на Саудитска Арабия "Визия 2030", която има за цел да намали зависимостта на кралството от петрола и да диверсифицира икономиката.

Планът цели при ППП да бъдат събрани 100 млрд. долара от продажбата на дял от 5 процента от компанията. За да се постигне целта обаче, компанията трябва да получи пазарна оценка от 2 трлн. долара, което би я направило най-скъпата компания в света.

Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) работи по сформирането на консорциум от инвеститори за участие в листването на Арамко, предаде Ройтерс.


Тагове: Saudi Aramco, борса
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg