EUR 1.9558
USD 1.9578
CHF 2.0251
GBP 2.2280
CNY 2.2280
you tube
mobile version

SAS получи $700 млн.заем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

SAS получи $700 млн.заем

mail11:33 | 17.08.2022прегледи 508 коментарикоментари 0


Скандинавската авиокомпания САС (SAS) сключи споразумение за кредит по режима за фалитите Ди Пи Ай  (debtor-in-possession - DIP) на стойност 700 милиона долара (около 7 милиарда шведски крони) с фондове, управлявани от "Аполо глоубъл мениджмънт" (Apollo Global Management), съобщи авиопревозвачът в комюнике, цитирано от Франс прес.

Финансирането Ди Пи Ай позволява на компаниите да получат ликвидни средства, за да продължат дейността си, оставайки под защитата на закона за фалитите.

На 5 юли САС, чийто персонал е около 7000 души, поиска съдебна защита от кредитори по закона за фалитите в САЩ в рамките на процес на преструктуриране.

В САЩ процедурата по член 11 е механизъм, позволяващ на компания, която вече не може да плаща дълговете си, да се преструктурира, защитена от кредитори, продължавайки текущите операции.

"Благодарение на това финансиране ще разполагаме със солидна финансова позиция, за да продължим текущите операции през целия процес на доброволно преструктуриране в САЩ", изтъкна Карстен Дилинг, председател на управителния съвет на групата, в която основни акционери са датската и шведската държава.

Скандинавските авиолинии, които силно пострадаха от последиците от КОВИД-19 и от тежки, повтарящи се загуби. Компанията обяви през февруари план за икономии на стойност около 750 милиона евро годишно, допълнен в началото на юни от увеличение на капитала с близо 1 милиард евро с възможни нови инвеститори.

През юли САС беше изправена пред две седмици стачка на пилотите, която причини загуби от 9 до 12 милиона долара на ден. Протестът беше насочен срещу искането на ръководството да бъдат понижени заплатите в рамките на плана за преструктуриране и срещу решението да не се наемат отново пилотите, съкратени по време на пандемията.

Според шведската Асоциация на пилотите от гражданската авиация  (SPF) в рамките на споразумението, сложило край на стачката, се предвижда да бъдат назначени отново 450 пилоти.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Мястото на България в световния износ

15:10 | 07-30-22 | 2545