EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P потвърди рейтинга на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P потвърди рейтинга на Гърция

mail10:04 | 15.09.2015прегледи 4035 коментарикоментари 0


Агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P) потвърди дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на Гърция на нива съответно от "ССС+ и "С", като в същото време запази и стабилна перспектива пред настоящите кредитни нива.

Потвърденият рейтинг отразява оценката на кредитната агенция, че гръцкото правителство зависи от благоприятните бизнес, финансови и икономически условия, за да изпълни поетите финансови ангажименти.

В същото време "Стандарт енд Пуърс" вярва, че гръцкият държавен дълг може да бъде неустойчив, ако няма допълнително официално облекчаване на дълговата тежест или ако в страната няма по-силен номинален икономически растеж.

Кредитната агенция очаква, че гръцката икономика ще се свие с 3% през настоящата година и по този показател Гърция ще се окаже сред най-лошо представящите се 130 държави с рейтинг от страна на "Стандарт енд Пуърс", с изключение на Украйна, Венецуела и Беларус. Агенцията добави, че рисковете пред тези прогнози за БВП на страната са съществени.

Според "Стандарт енд Пуърс" ключов въпрос за гръцката икономика през следващите няколко години е дали страната може да привлече чуждестранни инвестиции, включително външен интерес към Атинската фондова борса, за да успее да обнови своя основен капитал и за създаване на работни места.

Кредитната агенцията не очаква, че наложеният в края на юни контрол върху движението на капитали в Гърция ще бъде вдигнат, докато европейските институции не завършат прегледа на капиталовите изисквания за гръцката банкова система в края на тази година или в началото на 2016 година.

Въпреки че гръцката икономика остава крехка и нестабилна и не са ясни резултатите от планираните за 20-и септември избори в страната, "Стандарт енд Пуърс" смята, че рискът Атина да напусне еврозоната е намалял до вероятност от по-малко от 33-процентни пункта и че новото правителство, независимо от неговата конфигурация, ще поддържа конструктивни отношения с кредиторите си.

Определените от "Стандарт енд Пуърс" стабилни перспективи пред настоящия дългосрочен и краткосрочен кредитен рейтинг на Гърция подсказват, че рисковете през следващите 12 месеца за гръцкия "ССС+" рейтинг са балансирани.

 


Тагове: Гърция, S&P, рейтинг
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg