EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P потвърди рейтинга на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P потвърди рейтинга на България

mail16:20 | 21.12.2011прегледи 568 коментарикоментари 0


Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's потвърди суверенния кредитен рейтинг на България на BBB/A-3 със стабилна перспектива. Българското правителството запазва благоприятната си фискална позиция в резултат от продължаващата бюджетна консолидация и провеждането на структурни реформи, се посочва в съобщението на най-голямата рейтингова агенция.

Анализаторите от S&P отчитат стабилната фискална политика и ниския брутен и нетен общ държавен дълг, както и солидните средносрочни перспективи за растеж, подпомогнати от увеличение на усвояването на средствата от Европейския съюз.

От агенцията напомнят, че правителството потвърди ангажимента си за финансова консолидация и очакват бюджетният дефицит през 2011 г. да спадне под 2,5%. Дефицитът ще се свие допълнително през 2012 година до 1,3% от БВП. Запазването на заплатите в публичния сектор и провеждането на пенсионна реформа през 2012 г., включително увеличаване на възрастта и стажа за пенсия, подпомага усилията за постигане на бюджетната цел. В допълнение, правителството ускорява структурните реформи в публичния сектор, включително в системата на железниците, което ще облекчи тежестта върху бюджетния баланс, подчертават от S&P.

За да потвърди ангажимента си за бюджетна дисциплина, българското правителство също така прие Пакт за финансова стабилност, който ограничава публичните разходи до 40% от БВП и бюджетния дефицит до 2 на сто от БВП, отчитат още анализаторите. В резултат от продължаващото свиване на бюджетния дефицит, от агенцията очакват общият държавен дълг да достигне до 17,7% от БВП през следващата година.

Според Standard&Poor's банковият сектор изглежда добре капитализиран и ликвиден с капиталова адекватност от почти 18 процента през трето тримесечие. Агенцията подчертава още, че в подкрепа на стабилността на българския банков сектор е силната регулаторна и надзорна рамка.

Рейтинговата агенция посочва в съобщението си, че може да разгледа повишаване на кредитния рейтинг на България, ако правителството изпълни програмата си за структурна реформа и продължи да подобрява бюджетната си позиция.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg