EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

S&P потвърди рейтинг на САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P потвърди рейтинг на САЩ

mail15:35 | 19.03.2021прегледи 3887 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P Global Ratings) потвърди суверенния рейтинг на САЩ на ниво "AA +" със "стабилна" перспектива. Агенцията базира това свое решение на силните американски институции, диверсифицираната и устойчива икономика, съчетана с гъвкавост на паричната политика и уникален статут като емитент на водещата световна резервна валута.

S&P обаче отбеляза, че нивото на суверенния рейтинг е ограничено от високия държавен дълг и фискалните дефицити, като и двата показател се влошиха през миналата година след икономическия шок, причинен от пандемията.

Въпреки прогнозираните големи фискални дефицити в близко бъдеще, кредитната агенция очаква правителството да въведе изравнителни мерки, за да започне да се справя с дългосрочните фискални предизвикателства.

"Стабилната" перспектива пред "АА +" рейтинга на САЩ показва, че отрицателните и положителните рейтингови фактори ще бъдат балансирани през следващите три години.

"Стандарт енд Пуърс" вижда бърз икономически растеж в САЩ през тази и следващата година, тъй като коронавирусната пандемия отстъпва и икономиката се възползва от безпрецедентните фискални и парични стимули.

S&P също така посочи, че бързият икономически отговор на пандемията илюстрира способността на управляващите институции в САЩ да предприемат навременни мерки по време на криза.

Агенцията очаква постепенното оттегляне на безпрецедентните фискални стимули в САЩ да стабилизира нетната държавна дългова тежест до около 100% от БВП през следващите няколко години.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg