EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

S&P повиши рейтинга на 4 гръцки банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P повиши рейтинга на 4 гръцки банки

mail09:32 | 06.07.2018прегледи 1390 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция Standard & Poor's обяви, че е повишила кредитния рейтинг на четири големи гръцки банки - Alpha Bank, Eurobank, Националната банка и Банка Пиреос, съобщи гръцката обществена телевизия ЕРТ, като се позовава на агенция АНА-МПА. Рейтингът на банките се повишава от "CCC+/C'" на "B-/B".

Решението следва повишаването на кредитния рейтинг на страната от агенцията в края на юни от "В" на "В+".

Според S&P "успешното приключване на четвъртия преглед на програмата на Европейския механизъм за стабилност ще допринесе за повишаване на доверието на вложителите и на инвеститорите в банковата система". Агенцията отбелязва още, че рисковете за платежоспособността на банките са балансирани, а подобрението на ликвидността и развитието на икономиката ще увеличат способността на гръцките банки да спазват финансовите си ангажименти и да подобрят постепенно балансите си в средносрочен план.

В мотивите на S&P се казва още, че повишаването на доверието и облекчаването на контрола върху движението на капитали ще отвори пътя за по-стабилен приток на депозити и ще подобри достъпа на банките до капиталовите пазари. Според изчисленията на агенцията около 13 милиарда евро или 9 процента от депозитите са се завърнали в гръцките банки от средата на май 2017 г. до края на май 2018 г., а банките са намалили зависимостта си от подкрепата на Европейската централна банка за ликвидността си с 63 процента или с 36 милиарда евро. Агенцията прогнозира, че тези тенденции ще се запазят и ще продължат да подобряват ликвидните позиции на банките.

Рейтинговата агенция обаче очаква, че възстановяването ще бъде постепенно, като се има предвид колко е пострадал частният сектор от дългата и дълбока икономическа криза в Гърция. Поради това агенцията не очаква пълно завръщане на депозитите, които са изтеглени от банките от края на ноември 2014 г. до края на юли 2015 г. и които възлизат на 49 милиарда евро.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg