EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P повиши перспективата си за Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P повиши перспективата си за Турция

mail13:09 | 04.12.2023прегледи 2144 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's) повиши перспективата за кредитния рейтинг на Турция, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Агенцията потвърди кредитния рейтинг на страната като "B" (латинска буква), но промени перспективата от "стабилна" на "положителна".

"Стандард енд Пуърс" преразгледа рейтинговата перспектива на страната извън редовния календар поради предприетите в последно време промени във финансовите политики на Турция.

В изявлението, публикувано от агенцията, се подчертава, че се наблюдава напредък в охлаждането на прегряващата икономика, а Централната банка на Република Турция бавно възстановява изчерпаните си запаси от нетни валутни резерви.

Рейтинговата агенция посочва още, че бюджетният дефицит за 2023 г. се очаква да бъде по-нисък от целевия - т.е. под 4,3 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП), а дефицитът по текущата сметка се очаква да намалява постепенно, тъй като вносът рязко се понижава.

В изявлението се добавя, че дългосрочният суверенен рейтинг може да бъде повишен с една степен в случай на по-нататъшно подобряване на платежния баланс, по-бързо нарастване на валутните резерви и намаляване на доларизацията през следващите 12 месеца./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg