EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P и Fitch повишиха рейтинга на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P и Fitch повишиха рейтинга на България

mail05:30 | 04.12.2017прегледи 19113 коментарикоментари 0


Рейтинговата агенция S&P повиши държавния кредитен рейтинг на България до BBB-минус от BB-плюс в петък, сочейки като причини подобряването на макроикономическите показатели на страната, увеличението на износа и на ръста на спестяванията на населението, предава Reuters.

Финансовата агенция публикува съобщение, че публичните финанси на България се управляват разумно и със съобразяване с режима на валутен борд.

„Заради това, ние повишаваме държавния кредитен рейтинг на България до ‚БББ-/А-3‘ от ‚BB+/B’”, пише агенцията, но намаляват прогнозата си за кредитния рейтинг на страната до стабилна от позитивна, като добавят, че тя може да бъде повишена, ако през следващите две години представянето на правителството във финансите превиши очакванията.

„Стабилната прогноза отразява балансирания риск за рейтингите на България“, обясняват от агенцията и добавят, че може да предприемат позитивни действия, ако съкращаването на броя на лошите кредити в българския банков сектор подобри финансовата гъвкавост на страната.

Финансовата институция разяснява, че ниските нива на доходите, слабостта на институциите и неблагоприятния демографски профил задържат повишаването на рейтингите.

„Още една слабост за кредита, според нас, е ограничената гъвкавост в политиката на централната банка и българското правителство, предизвикана от режима на фиксиран валутен курс“, заявяват от S&P. “Все пак, ние признаваме, че валутния борд в България играе ролята на важен стълб за стабилността на страната“.

В четвъртък българският парламент прие държавен бюджет, предвиждащ ограничаване на фискалния дефицит до 1% от БВП, като същевременно се отпускат повече средства за заплати и образование. Очаква се България да завърши тази година с балансиран бюджет.

Според закона, растежът на икономиката за 2017 година ще е с 4% от БВП, благодарение на повишеното вътрешно потребление и растежа на износа и предвижда, че той ще продължи да расте с по около 3,9% в годините до 2020 година.

И агенция „Fitch“ повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на 'BBB' от 'BBB-'. Перспективата и на двата показателя е стабилна. Повишеният рейтинг отразява подобренaта оценка на България по отношение на външните финанси, като представянето на страната надхвърля средното по стандартите за категорията 'BBB'.

От „Fitch” отбелязват, че през 2016 г. България е нетен външен кредитор (8.6% от БВП) и се очаква позицията да продължи да се подобрява. Излишъкът по текущата сметка е оценен на 3.4% от БВП, средно за периода 2017-2019 г., подкрепен от повишаването на конкурентоспосбността и диверсификацията на износа. Вторият фактор с висок принос към оценката на рейтинговата агенция е свързан със засилването на външните буфери на страната. Външните резерви представляват 49.7% от БВП, а коефициентът на външна ликвидност е оценен на 215% към края на 2016 г., които осигуряват адекватно покритие за поддържане на режима на валутен борд.

От „Fitch" оценяват, че основните фактори, които индивидуално или колективно биха могли да допринесат за повишаване на рейтинга на страната, са нарастването на потенциала за растеж на икономиката в средносрочен хоризонт и ускоряването на нейната конвергенция спрямо нивата на доходите от държавите с по-висок рейтинг. Факторите, които биха повлияли в негативна посока, включват наличието на външни дисбаланси, като например задълбочаване на дефицита по текущата сметка и влошаване на конкурентоспособността. Според анализаторите риск в областта на публичните финанси би представлявало наличието на висок бюджетен дефицит, който ще влоши очакванията за развитието на дълга, както и наличието на съществени задължения по линия предприятията, които са държавна собственост.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037