EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P: АА+ за ЕФФС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P: АА+ за ЕФФС

mail10:30 | 17.01.2012прегледи 554 коментарикоментари 0


Рейтинговата агенция Standard and Poor's обяви, че намалява с една степен - от ААА на АА+ - оценката си за кредитоспособността на европейския спасителен фонд (ЕФФС), съобщи AP. Намаляването на тази оценка би могла да ограничи възможностите на ЕФФС да привлича евтини средства за постигане на целите си, посочва АР. Макар повечето от страните в еврозоната да гарантира облигациите, емитирани от ЕФФС, рейтингът на фонда зависи от страните с оценка ААА. S&P вече намали рейтинга на две от тези страни - Франция и Австрия, а останалите четири не могат да осигурят достатъчно гаранции за кредитния фонд в размер на 440 млрд. евро. S&P обяви, че оценката на ЕФФС може да бъде възстановена, ако еврозоната предложи нови възможности за увеличаване на кредитите.
Япония побърза да обяви, че продължава да купува облигации от ЕФФС, въпреки че понижения рейтинг, заяви японският министър на финансите Джун Адзуми, цитиран от AFP и ИТАР-ТАСС. Според него това няма да постави под съмнение доверието в облигации на ЕФФС в непосредствен план. Япония вече е купила между 10% и 20% от стойността на емитираните от фонда през 2011 г. краткосрочни, средносрочни и дългосрочни облигации, предназначени да подкрепят изпаднали във финансови затруднения страни от еврозоната. Главно за подкрепа на Ирландия и Португалия, Япония е купила облигации за над 3,5 млрд. евро. Токио следи внимателно европейската дългова криза, тъй като тези финансови проблеми могат да помрачат световния растеж и да застрашат японската икономика, все още възстановяваща се след земетресението, опустошителното цунами и ядрената криза от 11 март. Освен това дълговата криза на Стария континент допринася за поскъпването на йената, смятана за сигурно убежище, а това вреди на японския износ.
Кризата в еврозоната и главно решенията на рейтинговата агенция Standard and Poor’s първо да понижи оценката на девет страни, приели еврото, а вчера да понижи и оценката и на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) продължава да е водеща тема за чуждите издания. Според шефа на ЕФФС Клаус Реглинг понижаването на оценката му с една степен няма да постави под въпрос способността му да оказва помощ на закъсалите страни и да отпуска заеми, пише вестник "Le Monde". Френският вестник публикува статии, посветени на понижаването на френската оценка и на ролята на рейтинговите агенции. Френският президент Никола Саркози призова опозицията да не вдига шум заради понижената френска оценка. Президентът не иска да бъде дестабилизиран от решението на S&P. Той дори контраатакува вчера от Мадрид, като прикани да се изчака и оценката на Moody’s, след като се накара на журналисти, които го питаха за понижената френска оценка, пише вестник "Le Monde". Властта на агенциите трябва да се намали, допълва изданието. Сега техните оценки не помагат при взимането на решение относно дадена страна, а са самото решение. Но когато агенциите сбъркат в преценката си, както стана с банката Lehman Brothers, която допреди рухването си беше оценена с тройно А, или пък с Гърция, оценена до 2009 г. с едно А, верижната реакция от тези грешки върху финансовата система са неизчислими, допълва френският вестник. Заради решението на S&P за понижаване на оценката на Испания и Италия например политиката на новите премиери Марио Монти и Мариано Рахой, която тъкмо започна да дава резултати, ще бъде подложена на съмнения, отбелязва още вестник "Le Monde" в статия, озаглавена "Нека се очистим от отровата
на рейтинговите агенции". Изданието посвещава статия и на понижаването на оценката на Дания, случило се на два пъти през 80-те години. По онова време датчаните живееха добре, но на вересия, тоест разчитайки на кредити. Понижаването на оценката на Дания накара Копенхаген да приложи строги икономически мерки, за да си върне по-високия
рейтинг. Това своеобразно лечение е известно в страната като картофеното лечение, защото мерките бяха обявени по времето на събирането на реколтата на картофи. Действията на рейтинговите агенции съживяват полемика, датираща от над 150 години, допълва "Le Monde", припомняйки по този начин, че първите подобни агенции, прародители на настоящите рейтингови компании, датират още от 19 век. През 1833 г. французинът Южен-Франсоа Видок, след кариера в полицията, където е бил началник по сигурността на Париж, създава детективско бюро за поверителна информация в сферата на търговията. Една от функциите му била да предоставя информация за онези, които искат заеми. Видок използва не особено почтени методи за изтръгването на тези информации и дори е осъден през 1843 г., защото е човек, който отказвал да отговори на въпросите му. По повод понижаването на рейтинга на Франция вестник "Le Figaro" пише, че вчера от Мадрид Саркози омаловажи решението на S&P и отправи целенасочен отговор към критикуващите го от левицата, които в петък бяха прекалено бъбриви, а в понеделник, когато Франция премина важен тест на пазарите, въпреки понижената оценка, запазиха мълчание, отбелязва "Le Figaro". Според британския вестник "Guardian" понижаването на оценките на редица страни от еврозоната ще напълни сърцето на континента с политическа отрова. Вестник "Дейли телеграф" коментира понижаването на рейтинга на ЕФФС в статия със заглавие "Голямата базука на еврозоната беше разбита на пух и прах". Фондът беше замислен да оказва подкрепа на задлъжнелите страни, но сега той самият се оказа в затруднено положение. S&P, решила да понижи оценката му, обаче е силно критикувана в Европа. Оли Рен, европейският комисар по търговията, обвини всички рейтингови агенции, че са оръжията на американския финансов капитализъм. Германският финансов министър Волфганг Шойбле обвини рейтинговите агенции в прекалено голямо влияние и призова то да бъде намалено.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg