EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P: 3% ръст на България догодина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P: 3% ръст на България догодина

mail11:20 | 30.09.2012прегледи 971 коментарикоментари 0


Рейтингова агенция Standard & Poor's прогнозира растеж от около 0,5% на българската икономика тази година, а след 2013 година растежът на реалния БВП може да достигне 3%, се посочва в анализ на агенцията, резюме от който публикува Ройтерс.
"След като БВП нарасна с 1,7% през 2011 година, ние очакваме икономиката да отчете растеж от около 0,5% през 2012 година," посочва агенцията, като обосновава прогнозата си  с отслабване на вътрешното търсене и забавяне на растежа на  износа на фона на спада на външното търсене, особено от ЕС.
"Тъй като обаче възстановяването на външното търсене  постепенно се засилва в икономиката и насърчава вътрешното  търсене, ние вярваме, че годишният реален БВП може да достигне 3% след 2013 година," посочва рейтинговата агенция.
През август S&P повиши кредитния рейтинг на България по краткосрочните облигации в чужда и местна валута от А-3 на А-2 и потвърди рейтинга на дългосрочните облигации в чужда и местна валута на равнище BBB със стабилна перспектива. Като обосновка за това свое решение агенцията посочва добрите постижения на правителството, свързани с подходящата фискална политика и ниския общ дълг въпреки тежката рецесия и  последвалото бавно възстановяване, както и добрите перспективи  на страната за растеж в средносрочен план, особено ако са  подкрепени от по-добро усвояване на фондове от ЕС и други ползи от членството в ЕС.
Тези положителни перспективи се помрачават до известна степен от относително ниското равнище на БВП на глава от населението, големия макар и подобряващ се външен дисбаланс и свързаните рискове, като се има предвид неблагоприятният  икономически фон, допълва S&P. Агенцията очаква правителството да преизпълни целевия си бюджетен дефицит тази година, който е определен на 1,6%от БВП и да намали още дефицита през следващите години.  S&P прогнозира общият държавен дълг да бъде около 17% от БВП, а нетният - около 10% от БВП през 2012 година.
Банковият сектор в България изглежда добре капитализиран, посочва още рейтинговата агенцията, като отбелязва, че банковата система до голяма степен е собственост на чуждестранни банки и проблемите, които са засегнали тези чуждестранни финансови институции, са предизвикали верижна реакция при българските банки.
S&P допълва, че гръцките банки притежават около една трета от банковата система, което е увеличило рисковете за българските банки по отношение на резервите от ликвидност и капитал. Силната регулаторна и надзорна рамка на страната и двустранните споразумения за запазване на статуквото между  българската централна банка и няколко ключови търговски банки  допринасят за финансовата стабилност на банковата система, изтъква рейтинговата агенция.

 

 


Тагове: България, ръст, БВП, S&P
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049