EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

RWE играе с Газпром в АЕЦ Белене?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

RWE играе с Газпром в АЕЦ Белене?

mail20:15 | 19.08.2009прегледи 1378 коментарикоментари 0


Под заглавие "Опасен протест в Белене" германският вестник "Нойес Дойчланд" помества интервю с противничката на проектираната АЕЦ Албена Симеонова. Според активистката България отново влиза в ролята на сателит на Русия. На въпроса опасно ли е да се протестира в България против планираната централа в Белене Албена Симеонова отговаря така: "За съжаление, да. Аз например трябва да бъда охранявана от телохранители. Веднъж се опитаха да ме блъснат с кола. Онзи, който се опита да ме смаже, работеше за една охранителна фирма, плащаща подкупи, за да й се възложи охраната на Белене. Когато става дума за пари, тези хора изобщо не си поплюват."
Кой плаща най-големи подкупи?
Албена Симеонова: "Публична тайна е, че руският концерн Атомстройекспорт, една дъщерна фирма на Газпром, има тук огромни интереси и че се плащат големи суми на членове на българското правителство и на други висши чиновници. Атомстройекспорт иска да продава руска атомна технология и да осигури вноса на ураново гориво от Русия", казва Симеонова.
Защо е опасно изграждането на АЕЦ в района на Белене? Според българската активистка: "Защото това е земетръсна зона. Всяка година има по два-три труса, а съвсем наскоро, на 25 април, районът бе разтърсен от земетресение със сила 5,3. При последното голямо земетресение през 1977 година в Свищов загинаха 120 души, а две трети от къщите бяха разрушени или повредени. Строежът на Белене започна преди 30 години, но след 1990 работата бе спряна първоначално именно поради сеизмичната обстановка", обяснява Симеонова.
Защо днес се игнорира тази очевидна опасност? На този въпрос Албена Симеонова отговаря така: "Формално България е демократична страна, но в много отношения тя отново е сателит на Русия, с тесни връзки между нашата и руската олигархия. В случая става дума за интересите на руската икономика, която същевременно е гръбнакът на властта на Путин. АЕЦ Белене е част от някаква голяма сделка"
От RWE / компанията, която има споразумение с НЕК да придобие 49% от собствеността на централата срещу осигурено финансиране в рамките на 2 млрд. евро/   още не са казали последната си дума.
В каква степен засяга това Германия, иска да узнае вестник "Нойес Дойчланд". "Белене не е по-далеч от Чернобил. А сигурността тук не е гарантирана дори при нормално функциониране на съоръженията. В АЕЦ Козлодуй често има аварии. Един от най-опасните инциденти след Чернобил се случи на 1 март 2006 в 5 блок на Козлодуй, когато засече системата за аварийно изключване на реактора. А да се експлоатира реактор без аварийно изключване е все едно да караш с 200 км/ч влак без спирачки. Властите се опитаха цели 50 дни да опазят в тайна станалото." Симеонова припомня, че с Белене са ангажирани и германски фирми.
"Предвиждаше се АЕЦ Белене да бъде финансирана от големи германски банки, които обаче се оттеглиха след протестите на антиатомните инициативи. Сега RWE е последната голяма надежда на българското правителство, че Белене ще бъде изградена. От разговорите ни с представители на RWE останахме с впечатлението, че АЕЦ Белене е част от някаква голяма сделка, която кара борда на RWE съзнателно да пренебрегва реалните рискове. Не знаем каква точно е тази сделка, но предполагаме, че става дума за спогодба с Газпром."


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg