EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Royal Bank of Scotland със загуба = £2 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Royal Bank of Scotland със загуба = £2 млрд.

mail14:35 | 08.08.2016прегледи 1446 коментарикоментари 0


Водещата британска кредитна институция Royal Bank of Scotland Group (RBS) обяви, че нейните нетни загуби са се разширили до 2,05 млрд. паунда (около 2,68 млрд. долара) през първата половина на годината с оглед на нарастване на разходите за съдебни спорове и за нейното преструктуриране. През първото полугодие на 2015 г. банката отчете загуба от 179 млн. паунда, като днешните данни предполагат, че голямата британска финансова институция е на път да излезе на загуба за девета поредна година.

Само в рамките на второто тримесечие оперативните загуби на банката са в размер на 695 млн. паунда спрямо оперативна печалба за 224 млн. британски лири година по-рано и печалба за 421 милиона през първите три месеца на годината.

Банката също така отчете намаляване на приходите през първото полугодие до 6,1 млрд. британски лири от 7,26 млрд. паунда година по-рано.

Основна причина за нарастване на нетните ѝ загуби са заделените провизии в размер на 1,32  млрд. британски лири за покриване на разходи свързани с редица съдебни спорове, включително неизвестна по размер сума за уреждане на съдебно дело по повод твърдения, че RBS банката не е разкрила своето финансово състояние преди извънредното увеличение на банковия капитал през 2008 година.

Банката, която след старта на глобалната финансова и икономическа криза трябваше да бъде спасявана и в момента е на 73% държавна собственост, също така посочи, че се е отказала от доста скъпия проект за обособяването и листването на борсата на нейното поделение Williams & Glyn. Това е нейно поделение, от което банката трябва да се отърве или да ликвидира до края на 2017-а година, за да може отговори на европейските правила за оказване на държавна помощ. По-рано тази седмица банката е получила предложение от британското поделение на Banco Santander SA да закупи Williams & Glyn, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки свои източници, запознати с офертата.

RBS също така трябваше да изплати 450 млн. британски лири по обвинения, свързани с продажбите на нейни застрахователни продукти, докато разходите за преструктуриране ѝ през първото полугодие достигнаха 630 млн. паунда.

Коригираната оперативна печалба, която обаче не включва всички тези заделени провизии и разходи за преструктуриране, възлиза на 2 млрд. паунда през първите шест месеца на година, посочи Royal Bank of Scotland.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg