EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Rolls-Royce продаде свое подразделение на Siemens

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Rolls-Royce продаде свое подразделение на Siemens

mail08:00 | 08.05.2014прегледи 1141 коментарикоментари 0


Британската компания Rolls-Royce продаде подразделението си за газови турбини и компресори на германския промишлен конгломерат Siemens за 785 милиона британски лири (950 млн. евро), предадоха Ройтерс и Франс прес. В това подразделение на Rolls-Royce работят около 2400 служители. Siemens ще плати още 200 милиона лири по 25-годишно лицензионно споразумение за достъп до авиационните й технологии. Siemens съобщи, че планира да листва на борсата подразделението си за производство на слухови апарати, уточнява АФП.

Двете мерки са част от новия стратегически план на групата, наречен "Визия 2020", чрез която Siemens, който е и кандидат за придобиване на енергийните активи на френската група Alstom, иска да се съсредоточи върху "електрификацията, автоматизацията и цифровизацията" и да опрости организацията си, за да увеличи производителността си с 1 млрд. евро годишно. Сред областите с голям потенциал са малките газови турбини и офшорните вятърни турбини, предложенията за промишлена автоматизация и системите за електронно управление на заводи. Успоредно с това ръководителят на Siemens Джо Кезер, оглавил групата през лятото на 2013 година след отстраняването на предшественика му заради лоши резултати, продължава реорганизацията на "перлата" на германската промишленост. Siemens вече ще има девет подразделения вместо досегашните 16 и на всяко от тях е определена цел за рентабилност.

Същевременно, Alstom, около който витае пълна неяснота кой ще купи енергийните му активи, предупреди, че няма да плаща дивиденти тази година заради спад на печалбите с 28%, предаде Франс прес. Оборотът на групата все пак е останал стабилен на равнище 20,7 млрд. евро, а оперативните й резултати бележат спад от 3% до 1,4 млрд. евро. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че офертата на американския консорциум General Electric Co. за придобиване на енергийните активи на Alstom срещу 12,53 млрд. евро не е достатъчно добра и призова американската компания да направи по-добро предложение.
 


Тагове: Siemens, Rolls-Royce, сделка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg