EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Reuters:България - следващият лидер на слънчева енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Reuters:България - следващият лидер на слънчева енергия

mail14:22 | 17.11.2009прегледи 814 коментарикоментари 0


България може да измести Чешката република от мястото й като най-печеливша страна на пазара на слънчева енергия в Източна Европа, пише  Reuters.  За целта обаче правителството трябва да премахне законовите пречки, които в момента блокират инвестициите в иначе големият слънчев потенциал на страната.
В момента инвеститорите търсят нови възможности с Централна и Югоизточна Европа. Причината е, че Испания и Германия, които са лидери в производството на слънчева енергия, спират или планират да спрат стимулите в този сектор.
Чехия заема лидерското място в сектора в Източна Европа заради щедрите субсидии. През следващата година обаче Прага планира да намали изкупните си тарифи. Именно това ще отвори възможност за България да се превърне в обещаващ пазар в средносрочен и дългосрочен план, смятат анализатори.
България има потенциала да стане по-голям пазар от Чешката република в дългосрочен план, заради природните условия на страната, смята Мартин Симонек, анализатор при производството на соларна енергия в New Energy Finance.
С края на кризата в България ще има значителен ръст и ще има търсене на енергия, смята още той.
Според хора от индустрията слънчевата енергия може да помогне на ударените от рецесията страни, каквато е и България, да възстановят растежа си, пише още Reuters.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg