EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Reuters: България обмисля нов реактор в АЕЦ „Козлодуй”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Reuters: България обмисля нов реактор в АЕЦ „Козлодуй”

mail16:33 | 04.02.2010прегледи 1004 коментарикоментари 0


България вероятно ще добави още един реактор към единствената си атомна електроцентрала „Козлодуй” и се подготвя да направи оценка на интереса сред инвеститорите, заяви министърът на икономиката и енергетиката на страната Трайчо Трайков в интервю за агенция Reuters.
Правителството работи над предварително проучване за реактор с капацитет най-малко 1000 мегавата, като в неговото изграждане ще участва и държавата.
„Нов реактор в Козлодуй е много реалистична опция”, заяви Трайков.
„Той няма да е по-малък от 1000 мегавата”, допълни министърът, но не предостави повече подробности.
През изминалата година България, която разчита на АЕЦ „Козлодуй” за производството на 35 - 38 % от необходимата електроенергия, отложи друг проект за изграждане на атомна електроцентрала - този в Белене, след като немският акционер RWE се оттегли заради проблеми с финансирането, припомня Reuters, цитирана от британския Guardian.
Новото дясноцентристко правителството на България задава въпроса дали е необходима нова атомна електроцентрала с мощност 2 000 MW при положение, че страната не се нуждае от такова количество електроенергия за вътрешна употреба и при такава висока цена - около 10 млрд. евро ($13.88 млрд.).
София не може да си позволи да изтегли заем при съществуващия икономически спад. Също така не е склонна да изостави проекта, предимно заради стотиците милиони евро, които вече са били инвестирани и които ще се наложи да бъдат изплатени на руския партньор по проекта, при евентуален отказ, отбелязва Reuters.
Вместо това правителството настоява да намали своето участие, възлизащо на 51 % , и да намери нов стратегически инвеститор през следващата година. Пред Reuters Трайков заявява, че ще покани през следващите дни в София консултанти, които да организират търг за потенциални инвеститори по проекта.
Мнението на анализатори и енергийни специалисти е, че добавянето на нов реактор към АЕЦ „Козлодуй” ще бъде много по- евтина и ефективна опция за България.
Предходното правителство на България, ръководено от социалистите, подкрепяше идеята за развитие на атомната централа в Белене с цел страната да възстанови водещата си роля на енергиен износител в региона, която имаше, преди да затвори четирите атомни реактора на АЕЦ „Козлодуй”, за да влезе в Европейския съюз.

Ревизирането на проекта за АЕЦ „Белене”, както и преосмислянето на българското участие в ръководения от Русия проект за изграждане на газопровода „Южен поток”, е сигнал за това, че новият кабинет иска да намали влиянието на Москва в енергийната сфера, смятат анализаторите, цитирани от Reuters.
В интервюто за медията Трайков казва, че Белене е изцяло в ръцете на пазара.
„Ако пазарът оцени проекта и инвеститорите искат да вземат участие в него, той ще се реализира”.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg