EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Reuters: БГ правителство среща голяма опозиция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Reuters: БГ правителство среща голяма опозиция

mail09:50 | 03.08.2011прегледи 482 коментарикоментари 0


Дясно-центристкото правителство на България изнемогва да покаже строго лидерство сред зачестяващите атаки на опозицията за това дали е способно да възроди западналата икономика, да вдигне стандарта на живот и да се пребори с корупцията и организираната престъпност, се посочва в анализ на Reuters. Ето и някои от политическите рискове в страната според агенцията:
Правителството се надява, че с твърдата си позиция срещу "Лукойл" ще затвърди авторитета си, но аналитиците казват, че това може да доведе до обратен ефект като кризата с горивото, което ще накара цените на бензина да се вдигнат, ще удари силния летен туристически сезон и ще повлияе на работата на хората. Опитвайки да покаже, че може да използва стриктно правилата на закона и да се бори с контрабандата на гориво и укриването на данъци, кабинетът отне лиценза на "Лукойл Нефтохим", един от ключовите снабдители на България с гориво.
Кабинетът вижда икономиката да се вдигне с 3,6 процента през тази година, след като износът я извади от рецесията през 2010 г. Тя обаче няма да достигне нивото си от преди кризата, защото бумът с недвижимите имоти няма да бъде повторен. Кабинетът пази и заплатите и пенсиите на едно ниво и от 2010 насам намали разходите, за да установи стабилност и да избегне проблемите на съседна Гърция, но орязванията пречат на възстановяването на държавата.  Повече от 80 000 работници са загубили работата си от 2009 г. насам и безработицата през юни бе 9,6 процента. Броят на безработните хора под 29 години се е удвоил през последните две години. Политическите търкания вероятно няма да повлияят на лева, защото е свързан с еврото, но може да увеличат разходите за застраховане на суверенния дълг на България и да стане така, че заемите да излизат по-скъпи.
Благоразумната фискална позиция на България е хвалена от Международния валутен фонд и рейтинговите агенции, a "Moody`s" вдигна рейтинга на страната с една степен до Baa2. Дали растежът ще съвпадне с прогнозите на България? Това може да доведе до увеличаване в разходите за застраховането на дълга на България и да направи по-трудно включването й и на международните пазари Дали кабинетът ще разхлаби фискалната политика, за да увеличи популярността си преди октомврийските избори, ще покаже бъдещето.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046