EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Renault на загуба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Renault на загуба

mail13:06 | 17.02.2020прегледи 1020 коментарикоментари 0


Френският автомобилостроител Renault е излязъл на червено за миналата година за първи път от 2009 г., отчитайки чиста загуба от 141 милиона евро, предадоха световните агенции. Компанията не вижда светлина в тунела след първата си година без емблематичния си шеф Карлос Гон, отбелязва Франс прес.

На свиващ се световен пазар приходите на френския автомобилопроизводител са намалели с 3,3 процента до 55,5 милиарда евро.

Групата очаква нов спад на рентабилността си през 2020 година, тъй като световният пазар продължава да се свива, и залага на оборот, подобен на миналогодишния.

Временно изпълняващата длъжността главен изпълнителен директор на Renault Клотилд Делбо, цитирана от Асошиейтед прес, заяви, че перспективите за тази година остават ограничени заради очакваната нестабилност на пазара.

Несигурността се дължи на по-строгите ограничения на ЕС за вредните емисии от автомобилите, както и на влиянието на коронавируса в Китай.

Френският автомобилостроител обяви през януари спад от 3,4 процента на продажбите си за миналата година до 3,75 милиона автомобила.

Renault е на загуба за първи път от 2009 година, когато в разгара на финансовата криза бе на минус 3,1 милиарда евро.

Миналата година бе белязана и от промени в ръководството на компанията. Управителният съвет на Renault реши през октомври да освободи от поста главен изпълнителен директор Тиери Болоре, чиито резултати и стил на управление, определян като авторитарен, бяха поставени под въпрос. Финансовата директорка Клотилд Делбо пое временно управлението.

В края на януари бордът реши да назначи бивш шеф на Seat - италианеца Лука де Мео - начело на Renault от 1 юли.

Арестът на ексдиректора Карлос Гон в Япония през ноември 2018 година по обвинения в злоупотреби "потопи" съюза Renault-Nissan в дълбока криза. Гон избяга от японското правосъдие в Ливан, припомня АФП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg