EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

RAI с репортаж за „Среден Искър”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

RAI с репортаж за „Среден Искър”

mail16:00 | 29.03.2012прегледи 1068 коментарикоментари 0


Балканските страни са чудесен пример за държави със стратегическо разположение, но с все още не разгърнат потенциал за инвестиции, това коментираха италиански журналисти на телевизия RAI в предаването „Изток – Запад”, след визитата си в България. Екипът посети град Своге и проследи европейските капиталовложения във ВЕИ сектора на територията на страната. Пред камерите на RAI инж. Пламен Дилков, изпълнителен директор на PVB Power Bulgaria АД, съпредседател на Съюза на производителите на екологична енергия и на Българската хидроенергийна асоциация изрази удовлетворението си от подкрепата и адекватната реакция от страна на държавните институции по отношение на изграждането на каскада „Среден Искър”.
PVB Power Bulgaria АД е един от типичните примери за успешно публично-частно партньорство в странта, коментира областният управител на град София Красимир Живков. В акционерното дружество, регистрирано на територията на България, вземат участие италианската финансова агенция Finest S.p.A с референт Министреството на икономическото развитие на Италия, PVB Group, както и двете от най-големите ютилити компании в Северна Италия – Dolomiti Energia и Azienda Energetica S.p.A. Etschwerke AD.
Проектът „Среден Искър” се състои от първите по рода си у нас девет руслови електроцентрали, за чието изграждане PVB Power Bulgaria АД инвестира над 115 млн. евро. Проектът предвижда годишното производство на електроенергия, добита от възобновяем източник, да бъде 142 гигаватчаса. Мини водните цетрали ще осигуряват електричество за над 25 хил. домакинства, т.е. колкото за цялата община Своге, на чиято територия основно е разположена каскадата.
Италианските журналисти посетиха работещия МВЕЦ „Лакатник”, както и МВЕЦ „Церово”, която се планира да бъде пусната в експлоатация тази година. За изминалата година двете действащи цетрали МВЕЦ „Лакатник” и МВЕЦ „Свражен” са преизпълнили плановете си, като са работили през 99,6% от времето.
МВЕЦ „Церово” ще бъде най-голямата централа на територията на страната ни с единствената по рода си булб турбина на Балканите. Предвижда се използването на автоматична система за управление на всяка централа поотделно и на цялата каскада като цяло. При опасност от аварии изключването на ВЕЦ-овете ще става автоматично.
В интервюто за телевизия RAI, инж. Пламен Дилков изказа своята надежда за бъдещото развитие на община Своге, като направи паралел с град Трентино – Алто Адидже: „След Втората Световна война Трентино не е бил по-различен от град Своге.” Италианският консорциум „Петролвила груп” осигурява 90% от инвестицията, а с 10% участва община Своге. Идеята за изграждането на каскадата е заложена през 2000 г. след серия проучвания. Кметът изрази задоволството си, че именно в района на град Своге се реализират инвестиции с подобен мащаб, които отварят нови работни места и спомагат за цялостното развитие на региона.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg