EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Panama Papers или Тайните сметки + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Panama Papers или Тайните сметки + видео

mail05:55 | 05.04.2016прегледи 2546 коментарикоментари 0


Изтичане на 11,5 милиона документи от адвокатска фирма в Панама разкрива как богатите и влиятелни хора, включително руският президент Владимир Путин, укриват парите си, предаде ДПА, позовавайки се на вестник "Зюддойче цайтунг". Според публикацията "Мосак Фонсека" – една от най-потайните офшорни юридически фирми в продължение на десетилетия, е помагала при пълна безнаказаност на клиентите си да перат пари и да не плащат данъци.

Изтеклите данни, наречени "Панамски документи", свързват сегашни и бивши лидери, включително многогодишния управник на Египет Хосни Мубарак и сирийския президент Башар Асад, с незаконни финансови транзакции. Германският вестник е показал документите на Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон и на много водещи медии. Консорциумът на журналистите, организация с идеална цел, базирана във Вашингтон, съобщи, че ще публикува, в началото на идния месец, пълния списък с компаниите и хората, които се свързват с разследването на изтеклите документи. 

В списъците фигурират, освен десетки настоящи и бивши световни политици, бизнесмени, престъпници, знаменитости, спортни звезди. 

Уникалното разследване е на почти 400 журналисти от около 80 държави. От българска страна единствена в екипа е Алексения Димитрова. Нейното издание "24 часа" съобщава, че поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78 акционери от България са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските Виржински острови. Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина. Сред собствениците или акционерите засега няма български политици. 

От панамската фирма отричат да са извършвали незаконна дейност и твърдят, че са жертва на международна кампания срещу личната неприкосновеност. Президентът на Панама Хуан Карлос Варела заяви, че неговото правителство ще сътрудничи "енергично" на всяко разследване. 

Изтичането на информация „Панамски документи“, разкриващо офшорните компании на редица световни политици и известни личности, е „престъпление и нападение срещу Панама“ според правната компания „Мосак Фонсека“, замесена в случая, предаде AFP.
„Това е престъпление“, заяви Рамон Фонсека, един от основателите на базираната в Панама Компания. „Това е нападение срещу Панама, защото някои държави не желаят да сме толкова конкурентоспособни в привличането на клиенти“, добави той.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3883