EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

NYT: Трудни отношения България - Израел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

NYT: Трудни отношения България - Израел

mail13:15 | 31.07.2012прегледи 617 коментарикоментари 0


Близо две седмици след терористичния атентат срещу израелски туристи в Бургас, българските власти все още не са идентифицирали атентатора и отказват да обявят публично кой стои зад атаката. Това обаче застрашава отношенията на балканската страна с Израел, както и с арабските страни от Близкия изток.
Израелският премиер Нетаняху публично обвини за терористичния акт Хизбула и Иран, като САЩ тайно подкрепя това мнение. Българските власти обаче отказват официално да обвинят Хизбула и се опитват да не разкриват детайли около разследването на атентата. Правителството не иска да допусне грешка в толкова деликатна международна политическа ситуация, в която опасността от война между Израел и Иран е надвиснала сериозно.
"За малка държава като България да излезе и публично да обвини Хизбула е сякаш да влезе в минно поле. Правителството трябва да е абсолютно сигурно и да има неоспорими доказателства, преди да се изправи пред другите страни-членки на ЕС и да обвини някого за атентата", коментира Владимир Шопов - специалист по политическите науки от Нов Български Университет в София.
Член на българските служби, който запази анонимност, тъй като разследването все още продължава, разкри, че има ясна следа, която води към Хизбула. За разлика от САЩ и Израел, който официално обявяват Хизбула за терористична организация, Европейският съюз все още не е поставил организацията в черния списък. Това прави залозите твърде високи за държава с население от 7 милиона души - по-малко от Ню Йорк.
"Много е важно, когато говориш пред общността, да имаш доказателства, а не просто да даваш мнение", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю. Той разкри, че атентаторът е бил в България 20 дни, преди терористичния акт в Бургас. "Имаме предположения кои организация е възможно да стоят зад случая, но не можем да кажем нищо официално, преди разследването да приключи", допълни Цветанов. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg