EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Nvidia vs Apple - коя компания е по-скъпа?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Nvidia vs Apple - коя компания е по-скъпа?

mail16:02 | 12.03.2024прегледи 471 коментарикоментари 0


Американският производител на полупроводници Nvidia вероятно ще измести Apple в класацията на дружествата с най-висока пазарна капитализация и ще се превърне във втората най-скъпа компания в света, изоставайки единствено от Microsoft.

Инвеститорите не могат да задоволят апетита си към акциите на Nvidia, чиито чипове захранват популярни инструменти за изкуствен интелект като чатбота ChatGPT, пише CNBC.

Предизвикано от засиленото търсене на технологични компоненти, необходими за системите с изкуствен интелект, поскъпването на книжата на Nvidia изпрати пазарната оценка на компанията от 1 до 2 трилиона долара само в рамките на девет месеца. Увеличавайки капитализацията си, технологичният разработчик изпревари Amazon, Google и Saudi Aramco.

Пазарната капитализация на Nvidia сега е около 2,38 трилиона долара, изоставайки от Apple с около 230 милиарда долара, както и от Microsoft с около 645 милиарда долара.

Неумолимият ръст на акциите на Nvidia, която контролира 80 на сто от пазара на чипове за изкуствен интелект от висок клас, допринесе за достигнатите рекордно високи нива на Уолстрийт тази година, като същевременно ѝ отреди тежест от повече от 5 на сто във формирането американския широкообхватен индекс S&P 500.

Книжата на Nvidia, които скочиха с 95 на сто от началото на годината, и тези на Meta, поскъпнали с 46,6 на сто, се представят значително по-добре от акциите на останалите членове на така наречената "великолепна седморка". Групата включва още Amazon, Apple, Microsoft, Tesla и Alphabet.

Apple, която е изправена пред забавянето на продажбите си, отстъпи позицията си на най-скъпата компания в САЩ на Microsoft през януари - за първи път от 2021 г.

Освен Microsoft, Apple и Nvidia, челната петица на най-високо оценявани компании в света се допълва от Saudi Aramco и Amazon. В топ 10 на класацията единствените компании, които не са базирани в САЩ, са тайванската TSMC и Saudi Aramco.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046