EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Nutella - успех на бедността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Nutella - успех на бедността

mail09:45 | 16.05.2014прегледи 1480 коментарикоментари 0


На 17 и 18 май Италия и целият свят празнуват 50-ия рожден ден на течния шоколад Нутела (Nutella), припомня италианският в. "Република".
Прочутият продукт на италианския производител на шоколадови изделия Фереро, се появява на бял свят през 1964 г. във фабриката в град Алба. Първото бурканче в действителност е произведено на 30 април преди 50 години. За две седмици, тоест до 17 май на същата година, продуктът вече е хит на пазара и
затова беше решено празнуването на половинвековния рожден ден на Нутела да се отбележи именно през уикенда на 17 и 18 май. Точната рецепта на течния шоколад се пази в тайна. Продуктът е на основата на шоколада и лешниците, а името на продукта е смесица от nut - английската дума за лешник и ella - италиански суфикс.
Всяка година се произвеждат 350 хиляди тона Нутела, според последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това означава, че ако се наредят един до друго всички бурканчета Нутела, произведени са за една година, ще се получи верига с дължина, равняваща е на 1,7 пъти на обиколката на Земята.
Днес Нутела се произвежда в 11 завода и в тях работят 30 000 служители. В света 110 милиона семейства на година похапват Нутела и това означава приходи от 8,1 милиарда евро. Германия е потребител номер едно на Нутела, следвана от Франция и Италия. По повод рождения ден на течния шоколад, Фереро обяви чествания в 50 държави и региона по света, от Русия до Канада, от Близкия изток до Китай, от САЩ до Австралия.
Началото на тържествата този уикенд ще бъде поставено в родното място на Нутела - град Алба. Там още от сутринта барове, сладкарници, сладоледаджийници, ресторанти ще предлагат лакомства на основата на Нутела. По улиците на града през целия ден ще бъдат раздавани бурканчета с Нутела.
В неделя честванията в Италия ще приключат с голям концерт в Неапол, който ще се излъчва на живо в интернет. В Париж също ще има концерт в чест на Нутела в неделя. Тържествата в света ще завършат в Ню Йорк с концерт в понеделник близост до парка на Медисън скуеър.
Историята на течния шоколад Нутела е история на успеха, породен от бедността, защото Микеле Фереро - синът на основателя на компанията Фереро, Пиетро Фереро - измисля рецептата на Нутела на основата смесицата на шоколада и лешниците, за да икономиса ценното какао. По повод рождения ден на Нутела в Италия се появи и марка, посветена на течния шоколад.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159