EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Nokia напуска Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Nokia напуска Румъния

mail12:40 | 30.09.2011прегледи 649 коментарикоментари 0


Затварянето на фабриката на финландската компания за мобилни телефони Нокиа в румънското село Жуку е централна тема в румънския печат днес. "Адио, Нокиа! Стив Джобс ни остави без работа", пише вестник "Адевърул" по повод обяснението на ръководството на компанията, че целта й е да намали разходите си с 1 милиард евро до 2013 година и да настигне конкурентите си на пазара на смартфони.
Затварянето на фабриката в Жуку ще ореже над 5 процента от износа на Румъния и ще изпрати негативен сигнал към чуждестранните инвеститори, отбелязва изданието.  Три години и седем месеца след като започна производство на телефони в Жуку, окръг Клуж, с инвестиция от 60 милиона евро, финландците от Нокиа обявиха вчера, че закриват фабриката си в Румъния. Мотивите, на които се позоваха представителите на компанията са, че големите производствени единици в Азия предлагат по-добри условия. Оттеглянето на един инвеститор от мащаба на Нокиа няма как да не повлияе на румънската икономика. Още повече, когато става дума за втория по-големина износител, а възстановяването на икономиката зависи до голяма степен именно от износа, отбелязва вестникът. Оборотът на фабриката в Жуку миналата година е бил 1,6 милиарда евро (1,3 процента от БВП на Румъния), но генерираната добавена стойност е доста по-малка - около 0,25 процента от БВП, заради значителния внос на компоненти.
Миналата година Нокиа беше вторият най-голям износител на Румъния след автомобилостроителната компания Дачия с износ на стойност близо два милиарда евро, казва председателят на Асоциацията на износителите и вносителите Михай Йонеску. Според него около 200 милиона евро са останали в страната под формата на заплати, данъци и такси. Решението за закриване на фабриката в Жуку оставя без работа близо 2200 души, които твърдят, че нямат алтернатива за бъдещето, посочва още "Адевърул" в материал, озаглавен: "Служителите на Нокиа - прелъстени и изоставени". Решението на Нокиа е изненадващо, като се има предвид, че фабриката е сред най-ефективните за компанията, коментира от своя страна вестник "Ромъния либера". Инвестицията се възвърна само след две години функциониране, оборотът на  служител превишава един милион евро, а разходите за заплати са близо 1 процент от приходите, посочва изданието. Нокиа откри фабриката си в Жуку през 2008 г., след като премести там производството си от Бохум, Германия. "Ще си тръгнат и други инвеститори", предупреди вчера румънският президент Траян Бъсеску, като отбеляза, че оттеглянето на Нокиа е явление, което Румъния е трябвало да очаква, пише вестник "Котидианул". "И други инвеститори ще си заминат, ако продължаваме да ги държим на място с бюрокрацията и с колебанието си да вземаме важни решения", подчерта държавният глава на пресконференция вчера.

 


 


Тагове: Румъния, Нокия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1054