EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Nokia - детронираният гигант

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Nokia - детронираният гигант

mail11:00 | 06.09.2013прегледи 1002 коментарикоментари 0


Историята на Nokia е история за удивителен възход и пагубен спад, отбелязва ДПА в справочен материал. Финландската компания, която през 1865 година започва като производител на хартия и след това преминава към гумени ботуши и автомобилни гуми, в края на 90-те години става доминиращ световен играч в производството на мобилни телефони. Продажбата на нейното подразделение за мобилни телефонни апарати на Microsoft означава, че Nokia напуска пазара, на който някога неизличимо наложи марката си.
Разпростирането на мобилната мрежа GSM по целия свят положи крайъгълния камък за успеха на Nokia. Първият разговор в дигиталната мрежа GSM е направен с оборудване
на Нокиа през 1991 година, а първият мобилен GSM телефон наNokia се появява на следващата година.
До 1998 година Nokia измества от водещата позиция на пазара изобретателя на мобилния телефон - американската компания Motorola. Междувременно продажбата на 37,4 милиона телефона годишно се превръща в пазарен дял от 22,9 процента. Така започва дълъг период на господство на Nokia. Пазарът на мобилни телефони нараства година след година и една трета от тези устройства са Nokia.
В началото финландците доминират и на пазара на малки смартфони с своята система Symbian, постигайки пазарни дялове над 50 процента. Тогава дойде iPhone. Първоначално мениджърите на Нокиа отхвърлят предизвикателството от Apple, имайки предвид огромните разлики в продажбите. Само че iPhone и по-късно операционната система Android наGoogle революционаризират пазара.
Сензорните екрани и приложенията са новата тенденция и Nokia изостава. Решението й да премине от Symbian към Windows Phone на Майкрософт в началото на 2011 година е признак на отчаяние. И в началото на 2012 година Samsung измества финландците от лидерското място след 14 години господство.


 


Тагове: Nokia, гигант
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg