EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Nabucco ще даде 50% от газта за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Nabucco ще даде 50% от газта за България

mail10:30 | 07.06.2013прегледи 435 коментарикоментари 0


Проектът за газопровод Nabucco West не може изцяло да замени руския газ на европейския пазар. Това заяви в Баку управляващият директор на консорциума Nabucco Gas Pipeline International GmbH Рейнхард Митчек, който участва в международната конференция "Петрол и газ на Касписийския регион", предаде ИТАР-ТАСС.
"Проектът Nabucco West не може изцяло да замени руския газ, който и в бъдеще ще остане един от елементите на енергийните доставки в Европа," посочи Митчек. Митчек подчерта, че тръбопроводът ще позволи да се покрият наполовина нуждите от газ на 4 страни (България, Румъния, Австрия и Унгария), информира азербайджанската агенция АПА. Според него, ако проектът бъде реализиран, газът, който ще се транспортира по него, ще покрива само 8-10% от общите потребности на европейските страни.
Митчек е на мнение, че главната цел не е да се задоволят изцяло нуждите на Европа, а да се развие конкурентоспособността и потребителите да имат избор. По думите му, ако проектът бъде избран за основен маршрут за доставки на азербайджански газ в Европа, то строителството му ще започне през 2015 година, а през 2018-2019 година първият газ ще постъпи в газопреносната система. Ръководителят на консорциума очаква газът по Nabucco West да може бъде доставян както в страните, през които преминава газопроводът, така и в балканските страни,  Словакия, Чехия, Полша, Франция, Германия, Украйна и други, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Нуждите от газ на транзитните страни, през които преминава Nabucco West , през 2030 година ще бъдат 43 милиарда кубични метра, а като се вземат предвид и съседните им страни - 246 милиарда кубични метра, посочи Митчек. Надяваме се, че консорциумът Шах Дениз ще приеме решение в полза на този проект, тъй като нашите предложения са по-изгодни, посочи Митчек. Планира се Nabucco West да се простира от турско-българската градина до Баумгартен в Австрия. Като негова алтернатива се разглежда проектът Трансадриатически газопровод (TAP), който се планира да премине през територията на Гърция, Албания и Италия.

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1071