EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Moody’s понижи рязко прогнозите си за петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Moody’s понижи рязко прогнозите си за петрола

mail15:38 | 17.12.2015прегледи 955 коментарикоментари 0


Агенция "Мудис" намали драматично своите прогнози за петролните цени през следващата година, очаквайки нова трудна година за "черното злато".

В свой доклад "Мудис" намали рязко прогнозата за американския суров петрол през 2016 година до 40 долара за барел от предишна оценка за 48 долара и намали очакванията за цената на петрола сорт "брент" до 43 долара от 53 долара за барел. Това означава, че спрямо текущите нива на търговия, двете осреднени петролни цени ще нараснат през следващата година с едва около 5 долара за барел и ще продължат да се търгуват близо двойно по-евтино от нивото от 100 долара за барел, което беше достигано за последно преди едва 18 месеца.

Увеличаването на потреблението няма да съответства на увеличението на доставките, заяви в доклада Тери Маршал, старши вицепрезидент на "Мудис". Членките на ОПЕК продължават да произвеждат без никакви задръжки, тъй като те се конкурират за пазарен дял, влошавайки текущия свръхнаситен пазар. Русия също така увеличава производството, като има възможността и за премахване на санкциите спрямо Иран, което допълнително ще наводни петролните пазари през 2016 година, посочи той.

По-рано този месец цените на петрола се сринаха рязко до многогодишни дъна, след като Организацията на страните износителки на петрол обяви неочаквано повишение на производствения си таван с 1,5 млн. барела на ден до 31,5 млн. барела, за да отрази настоящия и без това по-висок добив. Това решение дойде в момент, когато глобалните енергийни пазари продължават да се борят с трайно пренасищане на предлагането, предизвикало драматичен спад на цените на петрола от лятото на 2014 година насам, като само в рамките на настоящата година "черното злато" се обезцени с близо 30%.

Освен това "Мудис" е притеснена, че новото петролно производство на Иран може да компенсира или дори да надвиши очакваните спадове на производството в САЩ. Трябва да се има предвид, че именно на забавянето на добива на петрол от страните извън ОПЕК и особено от САЩ се гледаше като на един от основните фактори, които биха могли да доведат до по-балансирани петролни пазари през 2016 година.

Според кредитната агенция още по-песимистични прогнози за пазара на петрол вероятно ще останат в сила през следващите няколко години, като "Мудис" прогнозира цена на петрола сорт "брент" от 63 долара за барел към 2020 година и на американския лек суров петрол около 60 долара за барел за същия период – далеч под предишни прогнозни цени, съответно от 75 долара и от 70 долара за барел. Това отразява нашето мнение, че равновесието между търсенето и предлагането в крайна сметка ще бъде постигнато около 63 долара за петрола сорт "брент" и при това едва в края на настоящото десетилетие, се посочва в последния доклад на рейтинговата агенция.

Тъй като се очаква по-дълго задържане на настоящите много ниски петролни цени, фирмите от петролната и от газовата индустрия ще продължат да бъдат поставяни под сериозно напрежение. Това ще важи особено силно за компаниите, занимаващи се с проучване и добив, като сондажните фирми и тези, предлагащи различни услуги при разработване на петролните находища, заяви "Мудис", запазвайки своите негативни перспективи за този важен икономически сектор.

Стив Ууд, който е управляващ директор на екипа анализатори, отговарящ за петролните и газови пазари на "Мудис", каза, че ниските цени и несигурността относно възстановяването на енергийния сектор ще ограничат проучвателната и производствена дейност през 2016 година, което ще доведе до допълнително съкращаване на инвестиционните разходи и до по-ниски обеми на добив. Това означава, че компаниите от сектора ще трябва да намалят допълнително техните капиталови разходи и през следващата година, въпреки съкращенията на разходите с близо 20% през 2015 година, се посочва в последния доклад на кредитната агенция.

През миналата седмица Енергийната информационна администрация (EIA) на САЩ също намали, макар и по-скромно, своите прогнози за цената на американския лек суров петрол през следващата година до 50,89 долара за барел от предишна прогноза за 51,31 долара за барел, докато в началото на декември британската банка Barclays понижи с по 3 долара очакваната средна цена за 2016 година както на американския лек суров петрол, така и на петрола сорт "брент", съответно до нива от 56 долара и от 60 долара за барел.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048