EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Moody’s: В преследване на нищетата, виж България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Moody’s: В преследване на нищетата, виж България

mail15:00 | 16.01.2010прегледи 1176 коментарикоментари 0


При вероятно най- силния спад на БВП в резултат на финансовата криза, гражданите от Централна и Източна Европа имат богат репертоар от истории за икономическите неволи, пише The Wall Street Journal. Според данните, публикувани през седмицата, индексът на финансовата мизерия ще бъде неравномерно разпределена сред бившите комунистически държави през тази година, както беше и през 2009 г. - а някои места ще изненадат с оптимистични резултати.
Според „индекса на нищетата”, който измерва фискалния дефицит и нивото на безработицата, България е в по- добра позиция спрямо други 22 държави, отбелязва изданието.
В резултат на намаляване на бюджетните разходи от дясноцентристкото правителство, чиято водеща цел е постигане на балансиран бюджет, най- бедният член на ЕС може да изненада мнозина. Очакванията за незначителен бюджетен дефицит през 2010 г., комбиниран с прогнози за 10 - процентно ниво на безработицата, България ще се окаже по- малко икономически засегната от други богати държави.
В три пъти по- лоша позиция са балтийските държави Латвия и Литва, които бяха принудени предприемат спешни съкращения на бюджетите си и двойно свиване на БВП. Класацията на Moody’s оглавява Испания.
В средата на класацията са Словакия, Естония, Полша и Унгария, които изпреварват Великобритания, САЩ и Гърция, чиито прогнози са значително по- лоши от тези на България, Швейцария и Чехия - страната с най- ниски показатели по „индекса на нищетата” от държавите от Централна Европа.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4289