EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Moody's удари Словения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Moody's удари Словения

mail07:00 | 07.05.2013прегледи 472 коментарикоментари 0


Агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Словения с две позиции от ниво Baa2 (лат. букви) до неинвестиционното ниво Ba1, предаде ИТАР-ТАСС.
От агенцията посочиха, че стъпката е предприета заради влошаването на ситуацията в банковия сектор на Словения. Анализаторите казват, че качеството на банковите активи в страната през 2012 г. значително се е влошило и в бъдеще този процес ще продължи заради слабата икономика. Агенцията е взела решението си да понижи кредитния рейтинг на Словения и заради значителното увеличение на държавния дълг на страната - към края на 2012 г. е възлязъл на 54,1 на сто от БВП, а през 2008 г. е бил 22 на сто от БВП.
Пониженият кредитен рейтинг е удар за надеждността на страната и я подрежда сред рисковите кредитополучатели заради състоянието на публичните й финанси и банковата система, смятат анализатори в изявления за словенската агенция СТА, цитирани от гръцкия в. "Етнос".
Според Moody's перспективата на Словения остава негативна, което не изключва възможността от по-нататъшно понижаване на нейния рейтинг в средносрочен план. Същите анализатори казали още, че понижаването на рейтинга е накарало финасовото министерство на Словения да отложи планирането емитиране на облигации в долари.

Ден, след като Moody's огласила оценката си за понижения рейтинг на Словения финансовото министерство на страната уточнило, че процедурата по пускането на емисия продължава нормално. Междувременно словенското правителство оповести, че бюджетният дефицит на страната ще бъде в размер на 1,8 млрд. евро в края на годината и ще съставлява 4,98 на сто от БВП. Този процент е по-висок в сравнение с 2,8 на сто, заложен в прогнозните разчети за страната от предишното правителство на

 


Тагове: Moody's, Словения
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg