EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Moody's свали кредитния рейтинг на Ирландия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Moody's свали кредитния рейтинг на Ирландия

mail12:20 | 17.12.2010прегледи 619 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service днес понижи с цели пет степени оценката си за кредитния рейтинг на Ирландия от "Aa2" до "Baa1" (латински букви) заради засилващата се несигурност, обхващаща икономиката на страната и отслабващата финансова стабилност на ирландската държава.
Moody's аргументира решението си с рязкото повишение на разходите за спасяване на ирландските банки, които бяха преразгледани към силно повишение през тази есен и взривиха бюджетния дефицит на страната до 32 на сто от брутния вътрешен продукт тази година.
Освен това агенцията подчертава нарастващата несигурност, която тегне над перспективите за растежа на Ирландия заради крайно тежките ограничения, които Дъблин обяви в замяна на спасителна помощ от ЕС и Международния валутен фонд.
Moody's се опасява от нарастване на дълга на страна като последица от рязкото увеличение на бюджетния дефицит, който предвижда, че може да достигне 120 на сто от БВП през 2013 година спрямо 66 на сто миналата година.
"Баа1" е осмата степен в скалата на Moody's от общо 21. Тя отговаря на кредитополучатели от средно качество, които обаче са в състояние да плащат задълженията си по техните облигации по адекватен начин, уточнява Франс прес.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg