EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Moody's и S&P понижиха оценката си за Espirito Santo

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Moody's и S&P понижиха оценката си за Espirito Santo

mail15:15 | 14.07.2014прегледи 1548 коментарикоментари 0


Рейтинговите агенции Moody's и Standard & Poor's една след друга понижиха снощи оценката си за кредитоспособността в дългосрочен план на португалската банка Banco Espirito Santo, предаде Франс прес. Moody's първо понижи оценката на най-голямата частна банка в Португалия с три степени от Ва3 на В3, изтласквайки я в категорията спекулативни инвестиции и поставяйки "отрицателна" перспектива на оценката. S&P след това понижи оценката на Espirito Santo с една степен от ВВ- до В+ (латинска буква) заради "влошеното финансово състояние на редица подразделение на групата Espirito Santo ". Агенцията постави "отрицателна" перспектива за тази оценка, предупреждавайки, че би могла да я понижи още.
Португалският премиер Педру Пасуш Коелю вчера отхвърли сценарий за държавна намеса в подкрепа на банка Espirito Santo, изложена на риск от сериозните финансови затруднения в останалата част от групата Espirito Santo. Няма никаква причина държавата да се намесва в банка, която разполага със солидни собствени средства и поле да действа спокойно, за да се справи с всякаква ситуация, дори най-неблагоприятната, заяви пред медии ръководителят на десноцентристкото правителство. Малко по-рано централната банка на Португалия също увери, че Banco Espirito Santo, чиято криза разтърси пазарите, има достатъчно финансови резерви, за да се справи с евентуални отрицателни последици от вложенията си в останалата част от групата. Самата банка също отхвърли твърденията, че е застрашена от възможен дефолт по дългове на други компании в общата финансова група, което допринесе за стабилизиране на европейските пазари. Търговията с акции на Banco Espirito Santo обаче вчера бе спряна за втори ден, след като котировките й се сринаха с над 17%.
 
Banco Espirito Santo - BES вече има ново ръководство, но акциите й все още поевтиняват рязко, тъй като инвеститорите продължават да се безпокоят за финансовото състояние на институцията, информира Асошиейтед прес. Банката обяви днес, че известният икономист Витор Бенту новият главен изпълнителен директор, е шефът на агенцията за държавен дълг Жоау Морейра Рату е новият главен финансов директор. Управителният съвет на банката, който късно вчера бе свикан на извънредно заседание, е одобрил тази нощ избраните нови членове на ръководството, давайки възможност за незабавно поемане на функциите, се посочва в днешно комюнике, цитирано от Франс прес. Банката се управлява от богатата и влиятелна фамилия Еспириту Санту от 19-и век, припомня АП. Промяната стана под надзора на португалската централна банка, като целта на регулатора е да успокои пазарите, уплашени
от вложенията на БЕС в дългове, натрупани от други части на общата група Еспириту Санту. Акциите на банката се сринаха с над 8 на сто в днешната ранна търговия, докато като цяло Лисабонската борса и останалите европейски пазари отчетоха възходяща тенденция. Междувременно днес холдингът на фамилията, Espirito Santo Financial Group - ESFG, който е най-големият акционер в португалската банка, обяви, че е намалил дела си в банката от 24,99 процента на 20,1 процента, за да покрие задължения с настъпил падеж, съобщи АФП.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1143