EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Min. за индекса на тържищните цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Min. за индекса на тържищните цени

mail09:00 | 29.04.2014прегледи 2915 коментарикоментари 0


Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, остава стабилен през април и след Великден пада до 1.431 пункта. Това е най-ниското ниво на ИТЦ от началото на годината. През тази година не се наблюдаваше характерното покачване на индекса в седмицата преди Великденските празници. В сравнение с април 2013 г. ИТЦ пада с шест на сто, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През април се запазва тенденцията за поевтиняване на захарта, като за месец цената й пада с 3.4 процента до 1,41 лева за килограм. Експертите на ДКСБТ отчитат стабилизиране на цената на фасула, който поскъпва само със 0,7 на сто до 4,62 лева за килограм. Промяната на цените на млечните произведения на месечна база са в диапазона плюс минус един процент. През април оризът и брашното поскъпват с 2 - 3 процента, а олиото - с 0,5 на сто. Цената на яйцата около празниците остава стабилна, като се качва с една стотинка до 0,19 лева за брой. Цената на свинското месо се качва с 5.3 на сто. Цените на месните произведения и пилешкото месо се променят в интервал от около два процента. На годишна база кравето масло поскъпва с 6.4 на сто, кравето сирене - с 5.6 на сто, а кашкавалът - с 1.8 на сто. Спрямо година по-рано трайният салам поевтинява с 7.5 на сто, пилешкото месо - с 4.5 на сто, малотрайните колбаси, кренвиршите и каймата - с около 2 на сто. На годишна база цената на зрелия фасул скача с 40 процента. Спрямо април 2013 година цената на захарта и на олиото падат с 25 процента, а на брашното - с 13 процента. Цената на ориза се качва на годишна база с 8 процента, а яйцата се търгуват без промяна. През април българските оранжерийни крастави са поевтинели на месечна база с около 23 на сто, а вносните краставици - с около 30 на сто. Цената на картофите пада този месец с 2,7 процента, а зелените салати поевтиняват с около 28 на сто. Спрямо март доматите и зелето поскъпват с 8-10 на сто, а ябълките и лимоните поевтиняват с около три процента. На годишна база цените на повечето плодове и зеленчуци остават под нивата от април 2013 г. Поскъпване на годишна база е отчетено само при българските оранжерийни краставици - с 6 на сто. Поевтиняване с около 7-10 на сто се наблюдава при доматите, картофите, морковите и ябълките. Спадът на годишна база при зелето и зелените салати е 25-40 на сто. Около нивата от предходната година се задържат цените на лимоните и вносните краставици.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg