EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Metro се готви за голяма хапка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Metro се готви за голяма хапка

mail20:02 | 19.05.2009прегледи 1102 коментарикоментари 0


metro1Най-голямата германска верига за търговия на дребно Metro AG подготвя оферта за сливане на своите магазини с тези на закъсалата конкурентна компания Arcandor AG, съобщи Financial Times Deutschland.
Тя планира да предложи сливане на своите магазини за бързооборотни стоки Galeria Kaufhof с веригата Karstadt на Arcandor, които заедно ще притежават 247 локации и ще носят името Deutsche Warenhaus AG или Германски универсални магазини. Metro притежава и вериги от супермаркети в редица държави, включително и в България.
Сливането на Kaufhof и Karstadt би сложило край на десетилетното съпреничество на водещите вериги и така в страната ще остане само един голям оператор на магазини за бързооборотни стоки.
Подготвяната оферта за поглъщане идва точно в момента, когато финансово закъсалият конгломерат Arcandor се готви да поиска правителствени гаранции за получаване на банков заем, за да оцелее. Компанията има затруднения от години, но миналата седмица обяви, че ще поиска помощ от правителството на стойност 650 млн. евро, като изтъкна, че има значителен принос в местната икономика и дава работа на 53 хил. германци.
Не е ясно каква цена ще предложи Metro за придобиването на дял в Karstadt. Ходът на базираната в Дюселдорф Metro може да помогне на Берлин да реши един скъпо струващ проблем, но от друга страна ще й позволи да вземе конкурентните магазини на сравнително ниска цена.
Говорителят на Arcandor Герд Кословски, заяви, че компанията му не е получавала директно оферта от Metro. Известно е обаче, че изпълнителният директор на Metro Екхард Кордес е изпратил писмо до министъра на икономика Карл-Теодор цу Гутенберт, в което се посочва, че придобиването на закъсалата компания ще реши проблема на правителството с финансирането.
Евентуалната сделка трябва да бъда одобрена, както от правителството, така и от регулаторите.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4083