EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Master Card: В България все по-често се плаща с карти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Master Card: В България все по-често се плаща с карти

mail15:05 | 17.11.2009прегледи 776 коментарикоментари 0


Българинът все по-често плаща с дебитни и кредитни карти, показва проучване на MasterCard Europe.
Близо една трета (31%) от участвалите в проучването картодържатели в България използват картите си най-често за закупуване на храна и в магазини за дрехи. Сметките за домакинства се плащат с пластмасовите пари от 26% от запитаните. 7% правят покупки от бензиностанции именно с карти, 6% за пазаруване по интеренет и 3% при пътуване в чужбина. Теглене на пари в брой правят 17% от картодържателите, става ясно от проучването.
Изследването е проведено през август и септември 2009 година сред национално представителна извадка от 1000 активни картодържатели, като за първи подобно проучване се прави в България.
42% от анкетираните използват разплащателната си карта няколко пъти в месеца, сочи проучването. 30% от запитаните плащат с карта, когато сумата е над 20 лв., а един от десет анкетирани използва картата си за по-малки суми. 6% избират дали да платят с карта според ситуацията, а 4% от заявяват, че плащат с карта почти всеки ден.
Средната сума, която активните картодържатели плащат с дебитна карта е 131 лв., а с кредитна е 243 лв.
Картодържателите в България искат да се разшири обсега на местата за плащане чрез POS терминал, показват резултатите от запитването на MasterCard. 35% от хората посочват, че искат да плащат чрез карта и в държавните и общинските институции при плащане на плащане на данъци. Повече POS терминали трябва да има в ресторантите, кафенетата и бензиностанциите, според 17% от запитаните. 15% искат да плащат по този начин на откритите пазари, а 7% имат желание да плащат с карти при пътуване с таксита.
Почти половината от картодържателите в България притежават дебитна карта. 29% от тях имат както дебитна, така и кредитна карта. Докато ключовата причина за избор на определена карта е работодателят (53% от всички респонденти), основната мотивация за придобиване на разплащателна карта са по-лесните транзакции, предоставяни от картите (49%).Според 22% от анкетираните, картите носят удобство чрез лесния, ефективен и опростен начин на плащане. Много от хората свързват картите с шопинг мания и получаване на заплата, а едва 1% ги използват само за теглене на пари в брой.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg