EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Lufthansa обмисля €3 млрд. заем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Lufthansa обмисля €3 млрд. заем

mail13:05 | 13.05.2021прегледи 600 коментарикоментари 0


Най-голямата германска авиокомпания Lufthansa разглежда възможността да вземе допълнителни заеми от големи банки за около €3 млрд., за да върне държавната помощ, която получи за покриване на загубите, причинени от COVID-19. Това съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на информирани източници.

Срокът на погасяване и размерът на паричните средства, които могат да предоставят банките, ще зависят от пазарните условия. Наред с това се посочва, че Lufthansa може да увеличи капитала си още през юни.

Новото финансиране ще осигури достатъчно парични средства, за да се погасят частично задълженията към държавата в размер на €5,7 млрд. за негласното ѝ участието в компанията със собствен капитал. Говорител на Lufthansa отказа да коментира информацията, уточни Блумбърг.

Според агенцията акционерите на Lufthansa са одобрили миналата седмица потенциалното увеличение на капитала с €5,5 млрд. От началото на годината акциите на авиопревозвача поскъпнаха с около 5%.

Lufthansa понесе рекордни загуби в размер на €6,7 млрд. през 2020 година, което доведе до значителен спад на акциите й. Причината за това е намалелият брой пътници заради последствията от пандемията от коронавируса. В пика на пандемията от COVID-19, когато бяха затворени почти всички граници в света, компанията е губела около €1 млн. на час, по собствените ѝ данни.

На 25 май 2020 година германското правителство съгласува с Lufthansa условия за предоставяне на пакет от помощи в размер на €9 млрд., който бе одобрен месец по-късно. Според условията Фондът за стабилизиране на германската икономика (WSF) получава негласното правото да влезе в компанията с €5,7 млрд. собствен капитал. Освен това правителството изкупува 20% от акциите за €0,3 млрд.

За да не получи компанията значително конкурентно предимство, проектът предвижда аиопревозвачът да няма приоритетни права за кацане и излитане на самолетите му на най-големите германски летища - Франкфурт на Майн и Мюнхен.

 


Тагове: Lufthansa, заем, загуби
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg