EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

LPG терминал в Русе, по-късно в София & Пловдив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

LPG терминал в Русе, по-късно в София & Пловдив

mail11:03 | 17.07.2015прегледи 4882 коментарикоментари 0


Компанията от Русе Булмаркет ДМ ООД, Международната Финансова Корпорация IFC (част от групата на Световната банка) и Европейската банка за възстановяване и развитие за финансиране на русенската компания с 20 млн. евро. Общата стойност на проектът е 32 млн. евро, като допълнително 5 млн. евро ще бъдат отпуснати след реализиране на първия етап, а Булмаркет ДМ има собствено финансово участие в размер на 7 млн. евро.
До реализирането на този проект се работи година и половина. България днес внася приблизително 90% на сто природен газ от един източник. Ето защо, отваряне на прозорец към това алтернативно гориво помага за диверсификация на доставките и подобряване на енергийната сигурност ", заяви директорът на ЕБВР за България Даниел Берг.
Това ще постави русенската фирма в състояние да се превърне в първия вносител и дистрибутор на втечнен природен газ в България.
Друга част ще бъдат насочени за разширяване на инфраструктурата на LPG бизнеса на компанията. Трети поток ще бъде насочен към рефинансиране на инвестиционен дълг към българска банка.
Първият етап от проекта за LNG – изграждане на терминал в гр. Русе, който ще се реализира и с грант от ЕК /50 % от стойността му/ по програма LNG Masterplan Rhein-Main-Danube, закупуване на 18 контейнера и привличане на 30 клиента. До края на 2015 година трябва да бъде реализиран и да оперира с първите 5 клиента, а до средата на 2016 г.- договореният им брой. Предвижданията са на първоначално продажбите да бъдат около 3000 тона месечно.
За реализацията му ще бъдат усвоени 2,5 млн. долара, като тези средства са за разширение на частта по европроект, по който са предвидени 1,25 млн. евро. Подкрепата е от Изпълнителна агенция на Европейската комисия за иновации и Networks (INEA), които чрез своята програма LNG Masterplan се стреми да развие терминали за втечнен природен газ по поречието на река Дунав.
Терминалът в Русе ще бъде с вместимост от 1000 куб. метра и ще бъде обвързан с всички видове транспорт.
При успешна реализация ще продължи финансирането на останалите два етапа- изграждане на терминали в София и в Пловдив, закупуване на допълнително оборудване на клиенти и за транспорт.
По отношение на LPG- ще бъде разширен терминалът край гара Бяла, закупуване на съществуващ терминал в Пловдив, за който вече е подписан обвързващ договор.
Русенската компанията се очертава като един основен комплексен доставчик на пазара на различни типове газ- LPG, CNG и LNG.
Газът в момента, а и тенденцията е такава, е най-евтиният енергоносител на пазара у нас. При договаряне с клиентите компанията ще доставя суровината и към всеки клиент ще се подхожда индивидуално, за да бъде изпълняван най-удачния вариант за тях. Трябва да отбележим, че към момента фирмата се явява и един от основните доставчици на горива за т.нар. off-grid клиенти или клиенти несвързани към газопроводната или газопреносна мрежа. Тази дейност фирмата изпълнява повече от 10 години и има стабилен пазарен дял.
И не на последно място- този проект е алтернатива на руския газ. Може да се купува от различни места и да бъде транспортиран по различен начин. Това осигурява една гъвкавост по отношение на диверсификацията и сигурността на енергийният пазар.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg