EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

LIC33 купи "Виваком" за 1 евро + подробности

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

LIC33 купи "Виваком" за 1 евро + подробности

mail06:19 | 25.03.2015прегледи 3140 коментарикоментари 3


Екип на EconomyNews.bg /обновена/

Членовете на инвестиционната група LIC33, която обяви, че е купила "Виваком", се представи на медиите в София. Освен БТК тя е придобила и още 5 фирми в България. Това става ясно от материалите, представени на брифинга. От тях се вижда, че това са фирмите НУРТС, военната фирма Авионамс, пипълметричната агенция ГАРБ, мултиплекса "Фърст Диджитал" и "Дунарит". Групата отбелязва, че притежава 43% от Виваком, 100% от НУРТС, 91% от Дунарит, 91% от Авионамс и 100% от Фърст диджитъл.
zoom_sss 

Групата инвеститори от LIC 33 се състои от Пиер Луврие, Брус Бауър, Анатоли Кайро, френският генерал Бертран Кавалие  и Жан Жакобе.

Пиер Луврие е председател на УС на LIC33 и инвеститор, специализирал в частен капитал в затруднено положение в продължение на 15 г. , той държи всички акции на lic33. Останалите от екипа нямат акции.  Генерал Бертран Кавалие, старши съветник, специализирал икономическа сигурност, работил във всички съдебни разследвания с екипа си, свързани с инвестициите, направени от LIC33. Брус Бауер, управляващ съдружник, с повече от 7 инвестиции на фонда в Източна Европа и Жан Жакобе, старши съветник по независимостта, специалист по преструктуриране на операциите, с опит в инвестициите.

На въпрос защо са избрали България да инвестират? Отговорът е :
 Избрахме България, защото имаме опит в развиващите се пазари и в Източна Европа, коментира Пиер Луврие. И още: счетохме, че страната може да гарантира частната собственост и върховенството на закона. Знаете, че за всички е ясно, че страната минава през труден период и ние имаме опит във финансовите затруднения, дойдохме тук и да покрием дълговете на компанията. Поемаме бизнеса, преструктурираме активите, плащаме дълговете и инвестираме. Първото ни изчисление е, че дългът е 900 млн. евро за фирмите, които влизат в предмета на нашата нова собственост. Смятаме да превърнем тези фирми в европейски лидери. От предишен акционер сме получили небанкови активи- от Виваком поемаме 43% от компанията, естествено след законови одобрения, следващата фирма е NURTS, на която ще поемем задълженията, в пакета са и двете фирми от военната индустрия, както и фирмата за пийпълметрия и още една високотехнологична компания. Смятаме, че NURTS ще се обедини с Виваком, придобиваме почти 100% от Дунарит и AviNams, заяви Брус Бауер, управляващ съдружник. Ще придобием и няколко по-малки активи, каза той. Нямаме намерение да намаляваме разходи, да съкращаваме персонал, искаме да купим и да задържим това, което сме купили, да инвестираме печалбите във фирмата и да наемем нови хора, посочи той. „Имаме опит в инвестициите в нововъзникващите пазари. Имаме опит в Русия и познаваме културата във вашата страна. България може да гарантира частната собственост и е сигурна за инвестиции. Страната минава през труден период, но ние сме специалисти по финансово оздравяване. „
Групата обяви, че ясни преговори с КТБ са сред приоритетите им.
"Ще говорим с КТБ за рефинансиране. Стратегията ни е ясна, правната структурата също. Обсъждаме въпроса с кредиторите на различните дружества, в контакт сме с квесторите, очакваме синдик, който да ни помогне да установим точните задължения. Ще оптимизираме капиталовите структури с цел финансова стабилизация. Когато тези елементи са налице, ще се заемем с реинвестиране. Не сме тук за два месеца. Познаваме България и смятаме, че сме добре поставени тук. Това е сделка, при която действаме самостоятелно, няма споразумения за обратно изкупуване."

Каква е връзката с Цветан Василев?

Пиер Луврие влага собствени средства в сделката. "Купихме компаниите от Цветан Василев. Всички активи на БТК са регистрирани в България, както и другите компании. Веригата на собственост е ясна. Не работим с Василев. Готови сме да се срещнем с правителството, ако пожелае. Ние сме техничари и нямаме нужда от такива срещи. Тук сме да работим.  Не съм информиран за личните задължения на продавача, те не ни интересуват. Не разрешаваме лична ситуация. Чрез мониторинг на пресата разбрахме за ситуацията в България . .. .миналата година се срещнахме с продавача. Имаме общи познати.  Цената, която платихме на продавача, е едно евро."

"Това е сделка, при която действаме самостоятелно - нашата фирма е самостоятелно дружество, инвеститорите са тук пред вас, няма други споразумения, това са хората", коментира и Брус Бауер.  Искаме служителите на дружествата да останат на работа, допълни той. Няма нищо скрито, продавачът не участва в сделката- той изцяло продава активите си, продължи Бауер.

"Няма външен партньор и инвеститор", заяви и Луврие. Участваме в трудни инвестиции, разбирам, че тази ситуация е трудна пред България- тук сме, за да стоим дълго, притежаваме опит за това, гарантираме прозрачност", подчерта той.

Тази сделка е предизвикателство за мен, което посрещам с удоволствие, заяви Бертран Кавалие.

На въпрос кое е лицето, от което новите инвеститори са придобили дялове в тези фирми и дали не са подставени лица на Цветан Василев, Луврие отговори: Да, имаме сделка с г-н Василев и собствеността е изяснена от нашите адвокати. Не работим с г-н Василев, а само закупихме дялове от него, подчерта той. Вече ясно обясних, че нямаме финансови затруднения, а 900 млн. евро ще бъдат платени по определена схема, посочи той. Имаме възможности да изплатим дълговете без никакви проблеми".

На въпрос каква е връзката на групата инвеститори с руския олигарх Малофеев, за която писаха български издания:

"Не сме парньори с Малофеев. Той е в черния списък. Това са фантазии на журналистите. Нашият проблем е как да платим 900 млн. евро и как да оздравим дружествата. Всичко останало е шум. "

Реакцията на правителството

Правителствената информационна служба посочва в позиция на кабинета: "Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка (КТБ) и обвиняемия Цветан Василев. Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции. Държим на това, за да гарантираме, че инвестиции в страна-членка от Европейския съюз се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност. Във връзка с тази наша позиция, призоваваме инвеститорите от групата „LIC33“ да предоставят официална информация до българското правителство, с която да информират за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България. Едва след това, на база анализа на предоставената информация, ще преценим дали да влезем в контакт с тях."

Какво предстои, ако сделката наистина е реална?

Ето какво коментира за БНТ Марио Гаврилов,  говорител на КЗК: ”По принцип европейското право предвижда при определен тип сделки те задължително да се разглеждат от ЕК. Когато на оборота на компанията, която придобива определено друго дружество надхвърля определен праг, тя задължително се разглежда в Брюксел и КЗК няма никакви правомощия. Сега този праг е при 5 млрд. евро оборот за миналата година или 250 млн. евро бизнес в рамките на европейската общност. По принцип сделки дори за миноритарен пакет подлежат на одобрение за концентрация, тъй като би могло да се промени вътре статутът за вземане на решения и контролът върху самата компания, нищо, че самият пакет е миноритарен”.

Повече подробности по сделката тук 


 
Коментари
 
Весо - 24-03-2015 г. 16:55:15

Нека, да има повече чуждестранни инвестиции, нови работини места да се разкриват.

Еврика - 24-03-2015 г. 17:05:11

Мисля, че е редно да се радваме на подобни хора, ентусясти желаещи да ни ударят едно рамо, явно българите могат да направят бизнес но не и да го разиграят и фалират. Изключение прави Киро Домусчиев.

Ваня - 24-03-2015 г. 22:07:31

Като започнем така да търсим под вола-теле, зле ми става. Човекът ни дойде на крака и ни предлага да налее пари в икономиката ни, а ние го плюем. Дано да има повече такива инвеститори, че тук родните само източват и крадат.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg